podrška

Amerika traži veću pomoć Turske u borbi protiv ISIL-a

Vijesti / Flash | 15. 12. 2015. u 13:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki ministar obrane Ash Carter u utorak je zatražio od Turske da učini više kako bi pomogla u uništenju militanata Islamske države, dok je započinjao bliskoistočnu turneju koja ima cilj pridobiti regionalnu podršku američkoj vojnoj kampanji.

Obraćajući se novinarima tijekom posjete zračnoj bazi Incirlik u južnoj Turskoj, Carter je izjavio da Turska treba bolje kontrolirati svoju granicu sa Sirijom, posebno pojas od stotinjak kilometara koji koristi Islamska država za ilegalnu trgovinu i za prijelaz stranih boraca.

''Turska mora odigrati enormno značajnu ulogu. Mi cijenimo što ona radi. Želimo učiniti više'', izjavio je Carter tijekom prve posjete Incirliku u svojstvu ministra obrane, prenosi Reuters.

To uključuje pridruživanje turskih snaga u zračnim i kopnenim operacijama. Najbitniji doprinos koji im omogućava njihova geografija je kontrola vlastitih granica", izjavio je Carter.

Incirlik je postao značajan u kampanji zračnih udara pod američkim vodstvom protiv Islamske države, dok su američki, turski, katarski i njemački avioni izvodili operacije ponovnog punjenja gorivom, izviđanja i zračnih udara iz te baze.

Kopirati
Drag cursor here to close