Sudbina

Amerika prihvatila ruski prijedlog za Assada

Vijesti / Flash | 16. 12. 2015. u 10:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ozbiljne razlike između Rusije i Sjedinjenih Država oko načina rješenja sirijske krize još postoje, izjavila je u srijedu glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Dodala je kako ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov planira nazočiti međunarodnom sastanku u New Yorku u petak posvećenom sirijskoj krizi, prenosi Reuters.

Američki državni tajnik John Kerry prihvatio je dugogodišnji ruski zahtjev da o sudbini predsjednika Bashara al-Assada odluči sirijski narod, dok su Washington i Moskva ostavili po strani višegodišnja neslaganja oko toga kako okončati sirijski građanski rat.

''Sjedinjene Države i naši partneri ne traže takozvanu promjenu režima'', izjavio je Kerry novinarima nakon razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, istovremeno objavljujući održavanje velike međunarodne konferencije o Siriji u New Yorku u ovoj sedmici.

Kerry je ponovio američki stav da Assad, koga optužuje Zapad za masovna kršenja ljudskih prava i korištenje kemijskog oružja, neće biti u stanju da izvuče Siriju iz više od četiri godine sukoba.

Nakon jednodnevnih razgovora s najvišim predstavnicima vlasti ključne Assadove saveznice, Kerry je, međutim, izjavio da "fokus nije sada na našim razlikama oko toga što možemo ili ne možemo učiniti s Assadom". Prioritet je, umjesto toga, organiziranje mirovnog procesa u kome će "Sirijci donositi odluke o budućnosti Sirije", prenosi AP.

Inače, Sjedinjene Američke Države i Rusija nastavit će razgovore o rješavanju sirijskog sukoba u petak u New Yorku, rekli su novinarima šefovi diplomacija dviju zemalja nakon susreta u Moskvi.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je kako će predstojeći sastanak biti na ministarskoj razini, prema državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti. Dobar dio razgovora u utorak vodio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Američki državni tajnik John Kerry rekao je da će dvije zemlje nastaviti tražiti rješenja za sirijsku krizu na sastanku u petak.

Rusija i SAD podupiru suprotstavljene strane u sirijskom sukobu, ali su suglasni da Sirija mora ostati suverena država kako bi se izbjegla daljnja destabilizacija regije.

Suglasni su i da teroristička organizacija Islamska država mora biti uništena.

Kopirati
Drag cursor here to close