Obranili se od pučista

Amerika pohvalila hrabrost turskog naroda u obrani demokracije

Vijesti / Flash | 10. 07. 2017. u 09:31 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki državni tajnik Rex Tillerson u nedjelju je u Istanbulu pohvalio hrabrost turskog naroda u obrani demokracije prije gotovo godinu dana kada je spriječen državni udar, ali nije spomenuo čistke koje su slijedile.

Na otvaranju konferencije o nafti u Istanbulu Tillerson je rekao da Sjedinjene Države vide Tursku kao partnera u cilju postizanja veće energetske sigurnosti u regiji.

"Prije gotovo godinu dana, turski narod - hrabri muškarci i žene - ustali su protiv pučista i obranili demokraciju", rekao je Tillerson i dodao "Priznajem njihovu hrabrost i odajem počast žrtvama događaja 15.  srpnja 2016.", rekao je Tillerson, prenosi Hina.

Podsjetimo, organiziran je i marš pravde koji je privukao desetke tisuća pristalica otkako je Kemal Kilicdaroglu, čelnik glavne opozicijske stranke Narodne republikanske stranke (CHP) krenuo iz Ankare 15. lipnja želeći time prosvjedovati zbog toga što je zastupnik njegove stranke osuđen na 25 godina zatvora zbog curenja u medije informacija o isporuci turskog oružja Siriji.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kojega Kilicdaroglu naziva "diktatorom", optužio je CHP za "suradnju s terorističkim organizacijama", tražeći zabranu mirnog prosvjeda. Glavni slogan marša postao je uzvik "Prava, zakon, pravda", koji su izvikivali sudionici prosvjeda koji su se pridružili opozicijskom čelniku prelazeći prosječno 20 km dnevno unatoč ljetnim vrućinama.

Inače, nakon propalog puča upućene su brojne kritike opozicije zbog masovnih čistki u Turskoj, kojima je obuhvaćeno oko 120.000 državnih službenika i uhićeno preko 50.000 ljudi, uključujući novinare, a sve na temelju odluka izdanih pod iuvanrednim stanjem u zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close