22.000 nuklearnih bombi

Amerika planirala izbrisati s lica zemlje stotine gradova u Europi

Vijesti / Flash | 24. 12. 2015. u 21:08 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amerika je bila spremna izbrisati stotine sovjetskih gradova s lica zemlje destruktivnim valom atomskih bombi, koji bi zasigurno prerastao u pravi Armagedon, pokazuju nedavno otkriveni povjerljivi dokumenti iz Hladnog rata.

Na do sada neobjavljenim popisima nalaze se imena stotina gradova, vojnih baza, tvornica i zračnih luka koje su Sjedinjene Američke Države planirale napasti, a na popisima se nalazi i brojno stanje populacije po gradovima, što samo po sebi kazuje kako je tadašnji predsjednik Eisenhower bio spreman ubiti milijune ljude, ukoliko bi to bilo potrebno.

Moskva, Istočni Berlin, Sant Petersburg i Varšava bili bi izbrisani s lica zemlje olujom radioaktivnog naoružanja da je Amerika u kasnim pedesetim odlučila provesti svoj plan u djelo.

Tajni dokumenti, s kojih je skinuta oznaka povjerljivosti, otkrivaju kako su Američke zračne snage planirale koristiti bombe od devet megatona snage, što je 630 puta jače od bombi koje su bačene na Hiroshimu u Drugom svjetskom ratu.

Dokumenti dalje otkrivaju kako je Amerika planirala osigurati vojne i industrijske baze u većini gradova prije nego što bi napali civile, ukoliko bi se oni odbili predati.

Dvije mete s najvećim prioritetom na popisu su zračne baze u Bjelorusiji, vjerojatno zbog straha od odmazde u Zapadnoj Europi zbog vraćanja u Sovjetsku Uniju.

Prvi grad koji je Amerika planirala pokoriti bila je Moskva, s čak 149 različitih meta. Ne zna se koje su to točno mete bile, ali pretpostavlja se da je Kremlj jedna od meta.

Gradovi koji su trebali biti izbrisani s lica zemlje

- Moskva - 149 lokacija za napad - populacija: 5 milijuna
- Sant Petersburg - 145 lokacija za napad - populacija: 3 milijuna
- Budimpešta - 120 lokacija za napad - populacija: 1.8 milijuna
- Istočni Berlin - 91 lokacija za napad - populacija: 1.2 milijuna
- Prag - 72 lokacije za napad - populacija: 1 milijun
- Peking - 23 lokacije za napad - populacija: 19 milijuna
- Sevastopolj - 23 lokacije za napad - populacija: 1.8 milijuna
- Varšava - 15 lokacija za napad - populacija: 1 milijun

*Populacija stanovništva iz 1959. godine

Amerika je također bila spremna bombardirati 145 meta u Sant Petersburgu - tada poznatom kao Lenjingrad, 23 u Pekingu i 15 u Varšavi. Možda je najšokantniji podatak kako je Amerika bila spremna bombardirati Istočni Berlin sa čak 91 bombom. Izvještaji dalje govore kako je manje snažno oružje bilo planirano za napad na Berlin, čisto iz političih razloga.

Još se u tajnosti drži podatak koliko bi bio broj bombi bačenih na pojedini grad, no vjerojatno bi se za svaki grad koristilo više od jedne bombe. Svaka meta imenovana je od strane Strateškog zračnog zapovjedništva Amerika kao ''Designated Ground Zero'' (DGZ).

Pretpostavlja se kako je 3.400 prvih DGZ-ova, što su uglavnom industrijska i vojna mjesta, bilo određeno za uništenje kako bi se srušila Sovjetska Unija bez napada na civile.

Otprilike 1.100 lokacija s popisa su vojne baze, što pokazuje kako su Amerikanci planirali uništiti i najmanje šanse sovjetskih bombardera za napad na Ameriku i njene saveznike unutar Europe.

Međutim, Amerika je također označila na popisu i veliki broj medicinskih ustanova koje su posjedovale antibiotik pencilin, kao i veliki broj mjesta u kojima su u to vrijeme živjeli milijuni ljudi.

Drugi dokument spominje 1.209 DGZ-ova na koje je planiran napad nuklearnim oružjem, no veći dio ovoga teksta je uređivan. Dalje, 1.200 gradova s područja Istočne Njemačke pa sve do granica istočne Rusije bilo je označeno za sustavno uništenje.

Točan broj bombi koje su trebale biti bačene nije poznat, no vjeruje se kako se radi o brojci između 12.000 i 22.000 nuklearnih glava. Bombe bi bile izbačene iz B-47 bombardera, koji bi poletjeli iz Ujedinjenog Kraljevstva, Španjolske i Maroka, kao i iz B-52 bombardera, koji je imao dalji domet, a koji bi bio poslan iz Amerike na izvršenje zadatka.

Stotine milijuna ljudi bi nastradalo da je Amerika provela ovaj plan pred sami kraj Hladnog rata. Mnogi bi, vrlo vjerojatno, poginuli ukoliko bi Sovjeti krenuli u odmazdu, odnosno odgovorili na napade.

Dokumenti iz 1959. godine, s kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti, nose naziv ''Studija potreba korištenja atomskog oružja'', a napravljeni su od strane Strateškog vojnog zapovjedništva Amerike 1956. godine kako bi prikazali lokacije koji trebale biti napadnute u slučaju izbijanja sukoba tri godine kasnije.

 

The cities that America would have wiped off the map in a nuclear war revealed.

Posted by Daily Mail on Thursday, 24 December 2015
Kopirati
Drag cursor here to close