program vođen ciljevima

Amerika impresionirana potpisanim programom

Vijesti / Flash | 11. 11. 2014. u 08:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Impresivno je vidjeti jasan program vođen ciljevima i pitanjima u kojem sudjeluje širok dijapazon političkih stranaka, naročito ako se uzme u obzir da je najavljen tako brzo nakon održavanja samih izbora'', rečeno je Agenciji Fena iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a, kao komentar na potpisivanje sporazuma između SDA, DF-a i stranaka unutar Saveza za promjene (SDS, PDP i NDP).

''Nadamo se da će još stranaka prihvatiti izazov da potrebe zemlje stave iznad vlastitih potreba, iznad stranačkih konflikata koji su obilježili političku scenu u posljednjih osam godina'', navodi se u odgovoru američkog Veleposlanstva u BiH.

Iz OHR-a je pak poručeno kako rješavanje ekonomskih problema i otvaranje novih radnih mjesta moraju biti prioriteti za bilo koga tko bude formirao vlast.

Komentirajući potpisivanje sporazuma između SDA, Demokratske fronte i stranaka unutar Saveza za promjene, u OHR-u ističu da prioriteti trebaju biti i borba protiv korupcije te deblokiranje napretka u procesu euroatlantskih integracija.

''To je ono čemu se buduće koalicije moraju odmah posvetiti. To se od njih očekuje zato što je to ono što su građani jasno istaknuli kao svoje potrebe'', poručili su iz OHR-a.

Lideri SDA, DF-a i stranaka unutar Saveza za promjene (SDS, PDP i NDP) potpisali su 9. studenog u Sarajevu dokument "Programski principi za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH u mandatnom periodu 2014-2018.".

Naime, u potpisanom sporazumu stoji kako će stranke u sljedećem mandatu stabilizirati javne financije, smanjiti javnu potrošnju na svim razinama vlasti u BiH, raditi naoporavku gospodarstva, na zapošljavanju i EU-integracijama, riješuiti pitanje vojne imovine, otkloniti posljedice poplava, boriti se protiv korupcije, realizirati Anex 7 Daytonskog sporazuma, osigurati ravnopravnost građana i naroda te pažljivije raditi na imenovanjima državnih službenika.

Glavni tajnik DF-a Sifet Podžić rekao je kak je ta stranka, između ostalog, tražila da se odmah krene u mjere za oporavak ekonomije i zapošljavanje, deblokadu euroatlantskih integracija zemlje i borbu protiv korupcije i kriminala.

Glavni tajnik SDA Amir Zukić je rekao kako je to vrlo kvalitetan dokument koji daje novo svjetlo na političku scenu, obveze zemlje naspram ranije donesenih odluka i ''na tragu je mjera za snažniju ekonomiju zemlje te borbu protiv korupcije i kriminala''.

Kopirati
Drag cursor here to close