Kišobran

Amerika diže štit u Rumunjskoj

Vijesti / Flash | 12. 05. 2016. u 09:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države prebacit će 800 milijuna dolara vrijedan raketni štit u Rumunjsku, u okviru nuklearnog kišobrana od Grenlanda do Azora protiv iranskih raketa koje Rusija namjerava izbaciti iz svog nuklearnog arsenala.

U udaljenoj zračnoj bazi Deveselu u Rumunjskoj, američki i dužnosnici NATO-a proglasit će operativnim lokaciju proturaketne obrane koja je u stanju da obara rakete takozvanih odmetnutih država za koje Washington tvrdi da bi jednog dana mogli pogoditi velike europske gradove.

''Iran nastavlja da razvija, testira i razmješta puni arsenal svojih raketnih kapaciteta, i oni se pojačavaju u obujmu i poboljšavaju se u preciznosti'', izjavio je Frank Rose, zamjenik pomoćnika državnog sekretara za kontrolu naoružanja.

''Iranski raketni sistemi mogu se domoći dijelova Evrope, među kojima je i Rumunjska'', izjavio je Rose prije nego što je otputovao na lokaciju raketnog štita kako bi se pridružio zamjeniku američkog ministra obrane Robertu Worku i glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu na ceremoniji otvaranja baze.

Sjedinjene Države u petak će otvoriti lokaciju u sjevernoj Poljskoj koja bi trebala biti spremna do kraja 2018., dovršavajući štit koji je predložen prije skoro jednog desetljeća i također uključuje brodove i radare širom Europe. Ona će biti predana pod kontrolu NATO-a i srpnju.

Rusija je uznemirena takvom demonstracijom sile svog bivšeg hladnoratovskog suparnika u nekadašnjoj komunističkoj istočnoj Europi. Moskva tvrdi da alijansa pod američkim vodstvom pokušava okružiti po nju strateški bitno Baltičko more, u kome se nalazi ruska mornarička flota i gdje je NATO pojačao svoje patrole.

Priprema štita također dolazi u vrijeme kada NATO sprema nove mjere odvraćanja u Poljskoj i na Baltiku, nakon ruske aneksije Krima u 2014. U reakciji na te poteze, Rusija je ojačala svoje zapadne i južne vojne oblasti novim divizijama.

Kremlj tvrdi da je cilj štita neutralizirati ruski nuklearni arsenal dovoljno dugo da Sjedinjene Države napadnu Rusiju u slučaju rata. Washington to negira, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close