Europski sud za ljudska prava

Američko veleposlanstvo o presudi: Morat će se provesti

Iako još nisu imali priliku detaljno pregledati ovu presudu, iz američkog veleposlanstva podvlače da ostaju predani pružanju podrške lokalnim akterima dok rade na provedbi odluka Europskog suda za ljudska prava.
Vijesti / Flash | 30. 08. 2023. u 17:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države dosljedno podržavaju provedbu odluka Europskog suda za ljudska prava (ECHR) - poručuju iz američkog veleposlanstva u Sarajevu, povodom presude tog suda po apelaciji Slavena Kovačevića kojom je utvrđeno da su povrijeđena prava apelanta u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH.

Budućnost unutar euroatlantskih institucija

Iako još, kako navode, nisu imali priliku detaljno pregledati ovu presudu, iz američkog veleposlanstva podvlače da ostaju predani pružanju podrške lokalnim akterima dok rade na provedbi odluka Europskog suda za ljudska prava.

"Od 2006. podržali smo nekoliko nastojanja da se pregovara o nizu amandmana na Daytonski ustav, koji su bili usmjereni na, između ostalog, rješavanje presuda ECHR-a. Nažalost, ti su napori propali ili zato što su politički čelnici odbili pregovarati u dobroj vjeri ili u potpunosti sudjelovati u pregovorima, jer nisu bili voljni izgraditi konsenzus i kompromis, ili zato što su svoje uske političke interese stavili ispred interesa naroda ove zemlje", navodi Veleposlanstvo SAD-a.

Kako poručuju, ako Bosna i Hercegovina želi budućnost unutar euroatlantskih institucija, presude Europskog suda za ljudska prava morat će se provesti, ali te se presude mogu provesti samo ako domaći političari naprave iskorak i obave naporan posao pregovaranja, stvaranja konsenzusa i kompromisa.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu objavio je presudu po apelaciji Slavena Kovačevića kojom je utvrđeno da su prekršena njegova ljudska prava u slučaju glasanja za kandidate za Parlamentarnu skupštinu BiH i Predsjedništvo BiH.

U presudi Vijeća Europski sud za ljudska prava je ocijenio da je Bosna i Hercegovina prekršila član 1. Protokola br. 12 (opća zabrana diskriminacije) Europske konvencije o ljudskim pravima u pogledu Kovačevićeve nezastupljenosti u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništvu BiH.

RS odbacuje presudu

Inače, Milorad Dodik najavio je da će entitet Republika Srpska odbaciti posljednju presudu Europskog suda za ljudska prava protiv BiH navodeći da zemlja ne može opstati kao građanska država što nije uspjela niti Jugoslavija.

Rekao je i kako posljednju presudu ne smatra pravno obvezujućom nego tek preporukom.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović odbio je komentirati navodnu odluku Europskoga suda tvrdeći kako sama činjenica da je sadržaj presude procurio u javnost najbolje govori o njezinoj ozbiljnosti.

Upitan međutim hoće li odustati od zagovaranja legitimnog hrvatskog političkog predstavljanja, Čović je poručio kako će se to zauzimati još snažnije.

Presudom po apelaciji Slavena Kovačevića, savjetnika člana BiH Predsjedništva Željka Komšića, sud u Strasbourgu je ocijenio kako je njemu kao građaninu iz Federacije BiH na zadnjim izborima bilo onemogućeno birati članove Predsjedništva BiH s područja Republike Srpske, te da nije mogao birati izaslanike za Dom naroda države BiH s područja toga entiteta.

Sud je zaključio, uz suprotno i izdvojeno mišljenje predsjednice sudskog vijeća, da su na taj način privilegirani pripadnici konstitutivnih naroda u odnosu na one koji se predstavljaju kao građani kako se ovoga puta izjasnio Kovačević.

Kopirati
Drag cursor here to close