Transatlantski odnosi

Američki senator John McCain u posjeti Hrvatskoj

Vijesti / Flash | 09. 04. 2017. u 18:47 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u posjet Hrvatskoj stigao je američki senator John McCain.

Kolinda Grabar-Kitarović i senator McCain sastali su se u Opatiji. Razgovarali su o stanju u jugoistočnoj Europi, naglasivši važnost vjerodostojne i individualne euroatlantske perspektive za sve države ovog područja i osiguravanja trajne stabilnosti i napretka. Složili su se kako je važno da se američka administracija usredotoči ‎i na ovo područje svijeta, priopćeno je iz Ureda hrvatske predsjednice.

U razgovoru su osudili nedavno korištenje kemijskog oružja u Siriji te naglasili nužnost aktivnog pristupa međunarodne zajednice u odvraćanju daljnjih slučajeva poput navedenog i iznalaženja rješenja za ovu višegodišnju krizu.

McCain se sastao i s premijerom Andrejom Plenkovićem u Dubrovniku.

„Rekao bih da su odnosi između Hrvatske i Sjedinjenih Država na najboljoj razini. Blisko surađujemo i u vojnim pitanjima. Došao sam iskazati svoju zahvalnost mladim muškarcima i ženama u hrvatskoj vojsci koji služe uz naše, američke vojnike. Rekao bih da su uz nove izazove u svijetu naši odnosi vjerojatno mnogo važniji nego što su ikada bili“, izjavio je McCain, prenosi HRT.

"Naši transatlantski odnosi važniji su nego ikada zbog prevrata u svijetu, problema na Bliskom istoku i zbog kampanje dezinformacija koja se vodi iz Kremlja preko Europe do Sjedinjenih Država. Cijenim što su hrvatska vlada i narod uz nas u borbi protiv radikalnog islamskog ekstremizma", naglasio je.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je uvjerenje da će odnosi RH i SAD-a biti stabilni.

Kopirati
Drag cursor here to close