Posjeta

Američki potpredsjednik stiže u Srbiju i na Kosovo

Vijesti / Flash | 15. 08. 2016. u 17:05 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden u utorak stiže u službeni posjet Beogradu, a navečer će posjetiti Prištinu i tom oproštajnom balkanskom turnejom želi pokazati interes SAD-a da zadrži utjecaj u regiji, najavljuju beogradski mediji.

Bidenu će, kako je priopćeno iz vlade Srbije, domaćin biti premijer Aleksandar Vučić, a u zračnoj luci 'Nikola Tesla' dočekat će ga prvi potpredsjednik vlade i šef diplomacije Ivica Dačić, prenosi Index.

U Beogradu će američki potpredsjednik razgovarati u četiri oka s premijerom Vučićem, a zatim i s predsjednikom Tomislavom Nikolićem, a poslije sastanka s premijerom predviđena je zajednička tiskovna konferencija.

Bidenov posjet Beogradu prate iznimne mjere osiguranja pa će tijekom prolaska kolone američkog izaslanstva biti obustavljen promet, a koridor kojim će se kretati bit će tijekom cijelog dana isključen za sav ostali promet, uključujući sve okolne ulice.

Biden u utorak navečer putuje na Kosovo gdje ga očekuju susreti s predsjednikom Hashimom Thacijem i premijerom Isom Mustafom.

Službeni Beograd očekuje da će Biden u Prištini tražiti od kosovskih vođa da provedu sporazum o normalizaciji odnosa, postignut pod pokroviteljstvom Europske unije 19. travnja 2013. u Bruxellesu.

"Više od 26 godina potpredsjednik Biden je posvećen miru i stabilnosti u našoj regiji. Kosovski narod je ponosan na prijatelja, koji je od početka devedesetih (godina prošlog stoljeća) predstavljao nadu i snažan glas za slobodu i nezavisnost Kosova u Washingtonu", naveo je Thaci na svom nalogu na Facebooku.

Kopirati
Drag cursor here to close