Summit G-7

Američki napad u Siriji vraća harmoniju u odnose s Europom?

Vijesti / Flash | 10. 04. 2017. u 10:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri vanjskih poslova Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja okupili su se u ponedjeljak na sastanku koji je dobio osjećaj hitnosti zbog kemijskog napada u Siriji i američkog vojnog odgovora, dok sudionici skupa namjeravaju izvršiti pritisak na Rusiju da prekine s podrškom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Prošlotjedni napad kemijskim plinom u gradu Khan Sheikhounu pod pobunjeničkom vlašću u kome je ubijeno više od 80 ljudi nagnao je predsjednika Donalda Trumpa da naredi prvi izravni američki napad na Assadove snage. Američki ratni brodovi ispalili su 59 krstarećih raketa na sirijsku zračnu bazu za koju SAD vjeruju da je iz nje pokrenut napad.

Opasani sastanak

Talijanski ministar vanjskih poslova Angelino Alfano, koji je domaćin sastanka, izjavio je da je široka europska podrška američkim vojnim udarima doprinijela "obnovljenoj harmoniji" između Sjedinjenih Država i njihovih partnera uoči prvog sastanka ministara vanjskih poslova G-7 otkako je Donald Trump preuzeo predsjedničku dužnost u siječnju.

''Trebamo se prisjetiti da je, ne prije deset godina, nego prije 100 ili 120 dana, postojala briga u Europi da se Sjedinjene Države i EU kreću u suprotnim pravcima. Pozdravljam tu obnovljenu harmoniju'', izjavio je Alfano za Sky TG24.

Dužnosnici se nadaju da bi summit mogao stvoriti novi diplomatski napor da se insistira na okončanju šestogodišnjeg građanskog rata u Siriji.

Sastanak u toskanskom zidovima opasanom mjestu Lucca okupio je američkog državnog tajnika Rexa Tillersona, britanskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona i njihovog japanskog kolegu Fumija Kishidu, skupa s ostalim šefovima diplomacija članica G-7, u vrijeme kada Sjedinjene Države šalju mornaričku borbenu grupu ka Korejskom poluotoku kako bi osigurale fizičko prisustvo nakon upornih sjevernokorejskih balističkih proba.

Sastanak se odražava i jeku aktualne terorističke prijetnje naglašene smrtonosnim bombaškim napadima na koptske crkve u Egiptu na Cvjetnu nedjelju za koje je odgovornost preuzela tzv. Islamska država, te napadom kamionom na evropskom tlu, ovaj put u švedskoj prijestolnici Stockholmu u petak.

Eksperiment nije prošao

Sjedinjene Države se bore protiv militanata Islamske države u Siriji ali su ranije izbjegavale da napadaju vladine snage, uglavnom zbog brige da će biti uvučene u vojni sukob s Rusijom.

Kemijski napad izazvao je nove napetosti u odnosima Zapada i Moskve, koja negira da su sirijske snage koristile kemijsko oružje.

Ukoliko međunarodna zajednica bude uspješna u insistiranju na diplomatskom rješenju sirijske krize, Alfano je izrazio oprez prema tom uključuje li to odlazak Assada s vlasti, rekavši da odluka o tome treba biti na Sirijcima.

''Moram reći da libijski eksperiment nije prošao dobro. Još plaćamo cijenu za to'', izjavio je Alfano, misleći na bezakonje koje je zavladalo u toj zemlji nakon ubojstva dugogodišnjeg čelnika Moammara Gadhafija i posljedičnog priliva migranata u Europu preko Italije.

Rusija je izbačena iz grupe industrijskih sila, nekadašnje G-8, nakon njezine aneksije ukrajinske regije Krima i podrške proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini.

Promijenjena situacija iz temelja

Britanski šef diplomacije Johnson, koji se trebao sastati s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom u Moskvi uoči današnjeg sastanka G-7, otkazao je taj susret u posljednji čas, rekavši da je kemijski napad "promijenio situaciju iz temelja".

Kazao je da će umjesto toga raditi sa Sjedinjenim Državama i ostalim članicama G-7 na "stvaranju koordinirane međunarodne podrške prekidu vatre na terenu i intenziviranju političkog procesa".

Tillerson bi trebao otputovati u Rusiju nakon sastanka G-7, a Johnson je izjavio da će on uručiti "jasnu i koordiniranu poruku Rusima".

Washington, međutim, šalje kontroverzne signale dijeli li odlučnost svojih saveznika da Assad mora otići s vlasti.

Nakon kemijskog napada, Trump je izjavio da se njegov stav prema "Assadu veoma promijenio" a Tillerson je kazao da su "mjere u tijeku" na organiziranju koalicije koja bi ga svrgnula s vlasti.

U nizu televizijskih intervjua emitiranih u nedjelju, Tillerson je izjavio da vrhunski američki prioritet u regiji ostaje poražavanje militanata samoproglašene Islamske države, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close