Rezolucija

Američki Kongres otkrio: Sulejmani pripremao terorističke napade u BiH

Rezolucija 466, međutim, otkrila je zastrašujuće detalje, između ostalog da je Sulejmani pripremao i terorističke napade u Bosni i Hercegovini.
Vijesti / Flash | 14. 01. 2020. u 11:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki Kongres predložio je 9. siječnja rezoluciju kojom se odaje počast pripadnicima oružanih snaga i obavještajne zajednice Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji su obavili misiju u kojoj je ubijen iranski general Kasem Sulejmani, prenosi Avaz.

Naredio Trump

Rezolucija 466, međutim, otkrila je zastrašujuće detalje, između ostalog da je Sulejmani pripremao i terorističke napade u Bosni i Hercegovini.

Ovaj iranski general i vođa Kuds jedinica, elitnog dijela Iranske revolucionarne garde, podsjećamo, ubijen je 3. siječnja u Bagdadu kada je njegov automobil pogođen preciznim projektilom.

Likvidaciju Sulejmanija naredio je osobno američki predsjednik Donald Trump zbog, kako je rekao, planiranja napada na državljane SAD i njihove ambasade.U rezoluciji se otkriva da je Sulejmani pripremamo brojne terorističke napade širom Europe i svijeta, a ne samo na državljane SAD.

Foto: Avaz.ba / Rezolucija

Kako je navedeno, Sulejmani je bio vođa korpusa Islamske revolucionarne garde Kuds, koja je okarakterizirana kao teroristička organizacija koja je globalna prijetnja Sjedinjenim Državama i međunarodnoj zajednici

Kongres tvrdi da je Sulejmani bio arhitekt terorističkih napada u Iraku, Afganistanu i drugim mjestima u kojima je ubijeno stotine državljana SAD i drugih osoba, a da su korišteni oružje i improvizirane eksplozivne naprave Kuds terorističke jedinice kojom je rukovodio.

Svi napadi

Navodi se da je, između ostalog, Sulejmani planirao napade i 31. prosinca 2019. godine na ambasade Sjedinjenih Država u Bagdadu, Iraku, kao i da je planirao napade u Njemačkoj, Bosni, Bugarskoj, Keniji, Bahreinu, Turskoj i drugim zemljama, istaknuto je.

Istaknuto je također da je Sulejmani planirao ili podržavao brojne druge smrtonosne terorističke napade na Sjedinjene Države i njihove saveznike, uključujući i 2011. godinu i atentat na ambasadora Saudijske Arabije u Sjedinjenim Državama Adela el-Džubejra.

Sulejmanijevo ubojstvo dovelo je do novih zaoštravanja odnosa između Irana i SAD. Irak je zatražio da vojnici SAD napuste državu, a prošlog tjedna Iran je napao balističkim raketama dvije američke baze u Iraku.

Kopirati
Drag cursor here to close