Kazna

Americi predložene sankcije BiH zbog Sutorine

Vijesti / Flash | 13. 03. 2015. u 09:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Michael Turner, američki kongresmen iz Ohia traži da Sjedinjene Američke Države kazne Bosnu i Hercegovinu zbog zahtijevanja da se Sutorina vrati BiH te zbog otvaranja spora s Crnom gorom.

Naime, Turner je predložio zakon kojim se traži nametanje financijskih sankcija našoj zemlji te uskraćivanje pomoći BiH od 2016. godine ''sve dok ministarstvo odbrane, državni tajnik SAD-a i nadležni komitet Kongresa ne utvrde da je Bosna i Hercegovina prihvatila granice koje je uspostavila Arbitražna komisija za bivšu Jugoslaviju 11. siječnja 1992. godine''.

Dostupan sadržaj prijedloga dostupan je na internetskim stranicama Kongresa i prenosimo ga u cijelosti:

''Članak 1 - Kratki naslov

Ovaj se zakon može navoditi kao "Zakon o integritetu crnogorske granice".

Članak 2 - Ograničenje pomoći SAD-a prema Bosni i Hercegovini

(a) Ograničenje - Ne obazirući se na bilo koje druge zakonske odredbe, nijedan fond dostupan Ministarstvu obrane, Državnom tajništvu, ili bilo kojoj drugom saveznom odjelu ili agenciji u fiskalnoj godini 2016., ili bilo kojoj sljedećoj fiskalnoj godini, neće se doznačili Vladi Bosne i Hercegovine, sve dok ministar obrane, konzultiravši državnoga tajnika, potvrdi odgovarajući kongresnim povjerenstvima da je Vlada Bosne i Hercegovine pristala i suglasila se s državnim granicama utvrđenim Arbitražnim povjerenstvom Konferencije o Jugoslaviji, 11. siječnja 1992.

(b) Odricanje - Ministar obrane može odustati od ograničenje u paragrafu (a) ako ministar obrane, u koordinaciji s državnim tajnikom, dostavi odgovarajućim kongresnim povjerenstvima obavijest da je to u državnom sigurnosnom interesu Sjedinjenih Država, zajedno s opisom takvom državnog sigurnosnog interesa.

(c) Definicija odgovarajućih kongresnim povjerenstava. - U ovom zakonu, izraz "odgovarajuća državna povjerenstva" znači-

(1) Povjerenstvo za oružane snage i Povjerenstvo za vanjske poslove Zastupničkog doma; i
(2) Povjerenstvo za oružane snage i Povjerenstvo za vanjske poslove Senata.''

Kopirati
Drag cursor here to close