Paket od šest poduzeća

Aluminij ide u privatizaciju

Vijesti / Flash | 14. 01. 2016. u 13:21 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosnalijek d.d. Sarajevo, Energopetrol d.d. Sarajevo, Energoinvest d.d. Sarajevo, Aluminij d.d. Mostar, Fabrika duhana Sarajevo d.d. Sarajevo i Sarajevo osiguranje d.d. Sarajevo ušli su u plan privatizacije poduzeća za 2016. godinu.

Odlučila je to na današnjoj sjednici Federalna vlada koja je dala suglasnost na Program rada Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine s Planom privatizacije za 2016. godinu.

Kako je priopćeno, prilikom izrade ovog programa Agencija se rukovodila Reformskom agendom za Bosnu i Hercegovinu za razdoblje 2015.-2018. godina, Akcijskim planom za njezinu realizaciju, te Zaključkom Vlade Federacije BiH od 18.6.2015. godine.

''Prilikom razmatranja Informacije o primjeni Uredbe o vršenju ovlaštenja u gospodarskim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti Federacije BiH, gospodarska društva su podijeljena u tri kategorije. Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH zadužena je da pripremi Plan privatizacije, s prijedlozima modela i načina privatizacije za osam gospodarskih društava iz treće kategorije'', navodi se u priopćenju za javnost Vlade FBiH.

Ovim planom nisu obuhvaćeni Energoinvest Comet d.d. Sarajevo i ArcelorMittal d.o.o. Zenica.

Na osnovu Reformske agende, Planom privatizacije za 2016. godinu predviđena je i priprema za prodaju dijela kapitala telekom operatera, odnosno priprema za eventualnu privatizaciju BH Telecoma d.d. Sarajevo i HT d.d. Mostar.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Financijski plan Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH za ovu godinu kojim su predviđeni ukupni prihod i kapitalni primici u iznosu od 7.709.200 KM i ukupni rashod i kapitalni izdaci u istom iznosu.

Agencija za privatizaciju je zadužena da pripremi i Vladi dostavi plan izmjena svih zakonskih rješenja koja se tiču pasivnog podbilansa, navodi se iz Ureda za informiranje vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close