Neodgovornost

Alimentacija u BiH | Čak 70 posto roditelja uskraćuju novac svojoj djeci

Prema informacijama koje su dobili iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, svake godine značajan broj žalbi u Odjelu za praćenje ostvarivanja prava djece odnosi se na tzv. visokokonfliktne razvode.
Vijesti / Flash | 03. 03. 2024. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Alimentacijski fond ni u jednom bh. entitetu, unatoč obećanjima, nikada nije zaživio. Brojni razvedeni roditelji, nažalost, i dalje ne uspijevaju naplatiti alimentaciju od bivših neodgovornih supružnika.

službenih podataka o tome koliko se jednoroditeljskih obitelji suočava s nemogućnošću naplate alimentacije u BiH nema, piše Avaz.

Osnivanje fonda

Međutim, prema informacijama koje su dobili iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, svake godine značajan broj žalbi u Odjelu za praćenje ostvarivanja prava djece odnosi se na tzv. visokokonfliktne razvode. U prošloj godini ovaj odjel je zaprimio čak 231 žalbu.

Snežana Stojanović, predsjednica Udruženja jednoroditeljskih obitelji „Iskra“, kaže nam da, prema posljednjim podacima, koji su zastarjeli, a koji su dobiveni na osnovu istraživanja Helsinškog odbora i Udruženja „Ponos“, čak 70 posto roditelja ne plaća alimentaciju.

Na alimentacijske fondove, podsjeća, čeka se već dva desetljeća. U RS se, nakon usvajanja Nacrta zakona o privremenom izdržavanju djece od lipnja 2022. godine, dalje nije odmaklo. U FBiH osnivanje tog fonda je do sada, untoč inicijativama, izostalo.

Više razvoda

''Još 2014. godine nekoliko udruženja samohranih roditelja iz cijele BiH je osnovalo Mrežu s ciljem uspostavljanja alimentacionog fonda na cijeloj teritoriji BiH. Nažalost, brojna udruženja su se ugasila, jer su se uslijed silne borbe ljudi potrošili i odustali. Naše udruženje u Istočnom Sarajevu je opstalo i obraća nam se veliki broj roditelja iz FBiH, ali do sada nismo uspjeli u osnivanju fondova'', kaže nam Stojanović.

Naglašava kako je svake godine problem neplaćanja alimentacije sve izraženiji, jer je broj razvedenih brakova sve veći.

''Kazne koje se primjenjuju su preblage. Nisu krivi zakon i Ustav, već naš pravosudni sistem, a o centrima za socijalni rad da ne pričam'', kaže Stojanović.

Visokokonfliktni razvodi

''Manipulacija djecom u postupcima razvoda braka česta je pojava, a postojeća zakonska i stručna rješenja ne osiguravaju zaštitu djeteta i njegovih prava u dovoljnoj mjeri, npr. kada je jedan roditelj istrajan u namjeri da drugog roditelja isključi iz djetetovog života ili ga ometa u vršenju roditeljskih dužnosti i slično. U visokokonfliktnim razvodima brojna prava djece su ugrožena ili prekršena, najčešće od samih roditelja'', kazali su, između ostalog, iz Institucije ombudsmena BiH.

Roditelji koji ne plaćaju alimentaciju, a uglavnom se radi o očevima, to čine na razne načine, od rada na crno, promjene prebivališta, prijave na minimalcu, sakrivanja imovine, prihoda, bijega u inozemstvo...

Kopirati
Drag cursor here to close