Balkan u sendviču

Albanski premijer upozorio Europsku uniju na opasnost ‘vakuuma’ na Balkanu

Vijesti / Flash | 30. 11. 2016. u 13:38 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Utjecaj Rusije i islamskih militanata mogao bi ojačati u balkanskim državama ukoliko ne budu primljene u Europsku uniju", rekao je albanski premijer Edi Rama u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung, prenosi makedonska agencija MIA.

Rama je izjavio da je u interesu Europske unije da pokuša dovesti balkanske države pod svoje okrilje.

"Ukoliko želimo sigurnu i stabilnu Europsku uniju, a sa njom i sigurnu Europu, nije dobro da postoje rupe", rekao je Rama.

"Također, ne smijemo zaboraviti da postoje i treći akteri koji igraju svoju igru i koji bi mogli profitirati ukoliko EU ovdje ostavi vakuum", rekao je.

"Govorim o Rusiji, ali i o radikalnom Islamu", dodao je.

Balkanske države su u 'sendviču' između EU članica Grčke i Mađarske, Hrvatska i Slovenija su se već pridružile NATO-u i EU, dok Srbija, BiH, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Albanija još uvijek čekaju na članstvo u EU.

Ovih šest država su na različitim etapama na putu pridruživanja EU.

Srbija ima za cilj završiti pregovore o pridruživanju do 2019. godine. Međutim, primanje novih članova više nije visoko na listi prioriteta Europske unije.

Diplomati regije tvrde da Rusija već neko vrijeme pokušava pojačati svoj utjecaj u zemljama poput Crne Gore, Srbije, Makedonije, a sada i Albanije.

Rama je rekao da će njegova zemlja nastaviti putem EU integracija, ali je izrazio sumnju u sposobnost EU da primi nove članove.

"Ne radi se o tome koliko vremena imamo, već kako će se EU nastaviti razvijati. U međuvremenu, mi smo u dobroj političkoj formi, dok Europska unija nije", zaključio je.

Kopirati
Drag cursor here to close