Velika pobjeda

Albanija: Ljevičarska koalicija osvojila 40 gradonačelničkih mjesta

Vijesti / Flash | 23. 06. 2015. u 09:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema službenim rezultatima nakon prebrojanih glasova u 54 od 61 albanske općine, kandidati ljevičarske koalicije Savez za europsku Albaniju premijera osvojili su 40 gradonačelničkih pozicija, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva u 40 općina gradonačelnici dolaze iz redova ljevičarske koalicije Savez za europsku Albaniju (SEA), a u kojoj prednjače kandidati iz Socijalističke partije Albanije čiji je lider premijer Edi Rama, dok će 13 gradonačelnika biti iz redova opozicione desne koalicije Narodna alijansa rada i dostojanstva. Grčka manjinska partija "Mega" osvojila je većinu u jednoj općini.

Službeni podaci govore da je načelnike 61 općine biralo 48 posto građana.

Iako su prošla skoro dva dana od okončana izbornog procesa, u sedam općina je još uvijek u tijeku brojanje glasačkih listića. Zakon nalaže objavljivanje preliminarnih rezultata u roku 72 sata.

U najvećoj općini Tirani, prema preliminarnim rezultatima više od 95 posto prebrojanih glasova, kandidat iz ljevičarske SEA-e Erion Veliaj osvojio je 53,4 glasova birača, oko 41 tisuću više u odnosu na njegovog glavnog protiukandidata, predstavnika desne koalicije Narodni savez za rad i dostojanstvo Halima Kosove, koji je osvojio 38,7 posto glasova.

Za ove lokalne izbore registrirane su dvije velike koalicije, Savez za europsku Albaniju koju predvodi Socijalistička partija Albanije i opozicijski blok Narodni savez za rad i dostojanstvo koji čini 15 političkih stranaka. Osim toga, 11 stranaka se natječe izvan ovih koalicija, a neke općine imaju i nezavisne kandidate.

Usprkos velikom broju domaćih i međunarodnih promatrača među kojima promatrači Delegacije Europske unije (EU) i OSCE-a, izborni dan i proces prebrojavanja glasova obilježilo je nekoliko manjih incidenata.

Kopirati
Drag cursor here to close