Istraživanje

Ako zastupnici podržavaju ulazak BiH u EU, što onda koči taj proces?

Vijesti / Flash | 02. 07. 2014. u 13:33 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za edukaciju 'Pro Educa' predstavio je danas u Sarajevu publikaciju i rezultate prvog istraživanja o mišljenju narodnih zastupnika, izaslanika i novinara u BiH o euroatlantskim integracijama BiH 'Što zastupnici i novinari u BiH misle o euroatlantskim integracijama.'

Tim povodom, psiholog, istraživač i autor spomenute publikacije Srđan Puhalo kazao je da je znanje o Europskoj uniji i NATO-u znatno veće kod zastupnika nego kod novinara.

''Kada postavite pitanje zašto BiH ne ide u pravcu euroatlantskih integracija, dobijete čudan odgovor da ne postoji politička volja. To jest točno, ali iza tog odgovora krije se mnogo drugih stvari o kojima ispitanici nisu željeli pričati'', rekao je Puhalo.

Ono što je bitno, istaknuo je Puhalo, jest kako riješiti taj problem neslaganja domaćih političara što se čini veoma kompliciranim, 'tako da se stalno nalazimo u začaranom krugu.'

''Postavlja se pitanje ako zastupnici podržavaju ulazak BiH u EU, što onda koči taj proces tj. zašto BiH ne ide u tom pravcu. To je pitanje koje mediji, nevladine organizacije i građani trebaju postavljati svakodnevno u cilju da se to pitanje nametne da bismo došli do kvalitetnog odgovora'', smatra Puhalo.

Dalje objašnjava da zastupnici i novinari smatraju da će približavanje EU donijeti boljitak BiH, s tim da postoje značajne razlike u mišljenju između poslanika Federacije BiH i Republike Srpske.

''Razlike su u njihovoj percepciji tog boljitka i koristi za BiH. Zastupnici iz RS-a su više skeptični nego zastupnici iz FBiH'', mišljenja je Puhalo.

Dodao je da će biti zanimljivo promatrati način na koji će se odlučivati o euroatlantskim integracijama u BiH.

''I o tom pitanju postoje razlike u mišljenju između zastupnika iz FBiH i RS-a. Zastupnici iz FBiH su za referendum na razini BiH, za razliku od zastupnika iz RS-a koji preferiraju entitetske referendume. To će vjerojatno biti kamen spoticanja kada budemo došli do trenutka donošenja odluka'', zaključio je Puhalo.

Kopirati
Drag cursor here to close