Rijaset IZuBiH

Ako ne osiguraju povratnicima miran život, tražit ćemo pomoć OHR-a

Vijesti / Flash | 03. 04. 2016. u 06:14 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rijaset Islamske zajednice u BiH najoštrije je osudio napade i uznemiravanje povratnika u Republiku Srpsku i pokušaje zastrašivanja tih ljudi te traži adekvatno sankcioniranje počinitelja.

''U posljednjih nekoliko tjedana, posebno nakon objavljivanja presude na međunarodnom sudu u Hagu prvom predsjedniku Republike Srpske za počinjeni genocid i oslobađajuće presude lideru Srpske radikalne stranke, učestali su napadi i uznemiravanja povratnika u RS-u. Najbrutalniji je bio napad na glavnog imama u Vlasenici Nurdin-ef. Grahića i njegovu obitelj. Islamska zajednica najstrože osuđuje ovaj, kao i druge pokušaje zastrašivanja povratnika posebno kad su meta prijetnji službenici i vjerski autoriteti kao i objekti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini'', navodi se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZuBiH.

Pozivaju se nadležna državna tijela "da rade posao za koji su odgovorni i izvršavaju ustavnu obavezu osiguranja zaštite prava svakog građanina na miran i slobodan život, na cijelom području Bosne i Hercegovine".

''Posebno tražimo od ministra sigurnosti BiH da javno osudi ove nasrtaje na osobe i imovinu povratnika i poduzme potrebne mjere da se ovakve pojave spriječe i ne ponavljaju. Pozivamo ministra unutarnjih poslova RS-a da osigura kvalitetnu istragu da bi se izvršitelji tih kaznenih djela što hitnije uhitili te da policijska tijela preventivnim djelovanjem onemoguće da se ta uznemiravanja ponavljaju. Tražimo od pravosudnih tijela da adekvatno sankcioniraju ta kaznena djela da ih počinitelji ne bi ponavljali'', navodi se u priopćenju.

Islamska zajednica u BiH snažno stoji iza svojih službenika i pripadnika, koji se suočavaju s ovakvim i sličnim prijetnjama.

''Odlučno ćemo ustrajati na zahtjevima da tijela Bosne i Hercegovine jamče sigurnost svih građana na cijelom državnom području. Ukoliko državna tijela ne budu u stanju osigurati sigurnost povratnicima na miran i slobodan život zahtjevat ćemo intervenciju OHR-a koji ima mehanizme da reagira'', navodi se u priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta, prenosi MINA.

Kopirati
Drag cursor here to close