Vatrogasci

Ako ne budu plaće u petak, krećemo u generalni štrajk

Vijesti / Flash | 22. 05. 2013. u 11:40 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić u petak službeno najavio da neće potpisivati isplate, uključujući i plaće, sve dok Tužiteljstvo HNŽ-a ne odluči ima li osnove kaznena prijava koju je protiv njega podnio Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Mostara, zbog nametanje proračuna za 2013., u Gradskoj upravi jučer je održan sastanak predstavnika sindikata vatrogasaca i državnih službenika i namještenika Grada Mostara kako bi dogovorili sljedeće korake, jer se ne slažu s Bešlićevim potezom.

Mostarski vatrogasci su na sastanku odlučili da, ukoliko Bešlić ne isplati plaću do petka, već u ponedjeljak kreću ponovno u generalni štrajk.

Prema riječima potpredsjednika Sindikata vatrogasaca Azura Čomora, štrajk je neizbježan ako se obustavi isplata plaća i njihovo smanjivanje.

- Svi ti razlozi koje gradonačelnik Bešlić navodi kao obrazloženje za ovakav potez nas ne zanimaju. Nije nas briga što je slabo punjenje proračuna, to nije naš problem, zna se čiji je, kazao je Čomor za Dnevni list.

Bešlić je sindikatima iznio prijedlog da se zbog lošeg punjenja proračuna plaće proračunskim korisnicima umanje za 10 posto, što bi u konačnici značilo smanjenje plaća od 150 do 180 maraka, što su isti strogo osudili.

- Nećemo dopustiti da nam diraju u plaće i zatražili smo u dopisu koji smo dostavili gradonačelniku nakon današnjeg (jučerašnjeg) održanog sastanka da se drži Zakona o plaćama koji nalaže da plaća ostaje ista ukoliko se poslodavac ne dogovori s sindikatom drukčije, ističe Čomor.

Također su naveli da su spremni i na prosvjede pred Gradsku upravu kako bi zadržali sadašnju razinu plaća jer, kako su istaknuli, radnici nisu krivi što gradske službe za ubiranje prihoda ne rade svoj posao kako treba.

Podsjetimo, ranije je dogovoreno da treća ovogodišnja plaća za proračunske korisnike Grada Mostara bude isplaćena do 20. svibnja, međutim, ista će sada sačekati odluku Tužiteljstva HNŽ-a, od kojeg je gradonačelnik Ljubo Bešlić nedavno pismeno zatražio hitno izjašnjavanje o kaznenoj prijavi Kluba Bošnjaka.

Kopirati
Drag cursor here to close