Međunarodna akcija

Akcija Pravda: Uhićeni Alijini ljudi

Vijesti / Flash | 11. 11. 2016. u 09:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U akciji pokrenutoj zbog niza kaznenih djela uhićen je bivši ministar unutrašnjih poslova Republike BiH Alija Delimustafić, a u toku su druga uhićenja i pretresi na 60 lokacija u BiH i Hrvatskoj, piše Birn.

Iz Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu je rečeno da je zbog organiziranog kriminala, zloupotrebe položaja, prevare, povrede zakona od strane suca i pranja novca u tijeku uhićenje više osoba i da će akcija kodnog naziva "Pravda" trajati cijeli dan.

Osim Delimustafića, kako Balkanska istraživačka mreža u BiH (BIRN BiH) saznaje iz pravosudnih institucija, uhićen je i Juso Škrijelj. Mediji navode kako je Škrijelj pratitelj Alije Izetbegović.

U Hrvatskoj su u tijeku pretres nekretnina donedavne sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Lejle Fazlagić.

Fazlagić je podnijela ostavku na poziciju dodatnog suca Općinskog suda u Sarajevu 27. svibnja ove godine. Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH je na sjednici održanoj 8. lipnja konstatiralo da joj mandat prestaje sa 30. srpnjem 2016.

Protiv Fazlagić je pokrenut disciplinski postupak zbog korištenja dužnosti suca kako bi se pribavile neopravdane koristi, donošenje odluka kojima se krši zakon, kašnjenje u izradi odluka, te namjerno davanje lažne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto.

Akcija "Pravda" pokrenuta je rano jutros nakon višemjesečne istrage Tužiteljstva Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije.

''Osumnjičeni su za kaznena djela organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelima zloupotreba položaja, povrede zakona od strane suca, pranje novca i prevara. U tijeku su pretresi na 60 lokacija na području Federacije BiH, Republike Srpske i Republike Hrvatske“, kazala je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužiteljstva BiH.

Ona je dodala da je u ovom predmetu Tužiteljstvo istražne radnje provodilo u koordinaciji sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Hrvatske.

''Značajna suradnja je ostvarena i sa policijom Republike Srpske, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH'', dodala je Bavčić.

 

MUPRS: Pretresi na šest lokacija nakon uhićenja u Istočnom Sarajevu

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) danas su potvrdili da su policijski službenici Uprave za organizirani i teški kriminalitet MUPRS-a danas, po nalogu Tužiteljstva FBiH, a u koordinaciji s Federalnom upravom policijom (FUP), lišili slobode tri osobe na području Istočnog Sarajeva.

Slobode su lišeni A.D., P.V. i M.J.. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela organiziranog kriminaliteta, a u vezi s gospodarstvenik kriminalitetom.

Kod  A.D. pronađena je i izuzeta veća količina novca, navodi se u priopćenju MUPRS-a.

Policijski službenici Uprave za organizirani i teški kriminalitet s pripadnicima Centra javne sigurnosti Istočno Sarajevo vrše pretrese na šest lokacija na području Istočnog Sarajeva.

Pretreseni uredi u općini

Načelnik sarajevske Opštine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je potvrdio kako su policijski službenici u okviru akcije "Pravda" jutros pretresli dva ureda u zgradi općine, javlja agencija Anadolija.

"Policijski službenici su pretresli dva Ureda Službe za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar i stambene poslove. Uhićeni su jedan službenik ove Službe i jedan bivši uposlenik, koji je sada u mirovini", rekao je Hadžibajrić.

On je dodao da su ove dvije osobe privedene u privatnim stanovima, a ne u službenim prostorijama.

"Ovi pretresi se događaju u svim sarajevskim općinama osim u Novom Gradu, gdje su bili prije nekoliko dana", rekao je Hadžibajrić.

Kopirati
Drag cursor here to close