Pretresi

Akcija ''Pravda'': Predao se Zoran Lončar

Vijesti / Flash | 16. 11. 2016. u 13:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zoran Lončar, koji se sumnjiči da je počinio kaznena djela zajedno s ranije uhićenim u akciji ''Pravda'', a koji se do danas nalazio u bijegu, predao se pripadnicima Federalne uprave policije, potvrđeno je Feni iz Tužiteljstva Kantona Sarajevo.

On je u prostorije FUP-a došao u pratnji odvjetnika. Tužiteljstvo KS-a tražilo je raspisivanje međunarodne potjernice za njim.

Iz Tužiteljstva su kazali da još tragaju za bivšom sutkinjom Općinskog suda u Sarajevu Lejlom Fazlagić.

Pretresi na deset lokacija

Velika policijska akcija, po nalogu Tužiteljstva KS-a, počela je 11. studenog, a uhićeni se sumnjiče za kazneno djelo organizirani kriminal, u vezi s kaznenim djelima zloupotreba položaja te pranje novca i prijevare.

Pretresi i uhićenja su vršeni na više desetaka lokacija, na području Federacije BiH, Republike Srpske i Republike Hrvatske.

Inače, Tužiteljstvo je u tom predmetu istražne radnje provodilo u koordinaciji i s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Hrvatske (USKOK). Značajna suradnja ostvarena je i s Upravom za organizirani i teški kriminal MUP-a RS, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

Zatražen pritvor za Mirsada Delimustafića

Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo predložilo je Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) određivanje jednomjesečnog pritvora Mirsadu Delimustafiću, osumnjičenom u predmetu "Pravda“.

Kako je Feni kazala glasnogovornica Kantonalnog tužiteljstva Azra Bavčić, određivanje pritvora u ovom slučaju predloženo je zbog straha od bijega osumnjičenog, utjecaja na svjedoke, odnosno prikrivanja dokaza, te opasnosti od ponavljanja krivičnog djela i bojazni da bi njegovim boravkom na slobodi moglo doći do uznemirenja javnosti.

Mirsad Delimustafić, brat Alije Delimustafića, u ponedjeljak se predao pripadnicima Federalne uprave policije (FUP), a u međuvremenu je predat u nadležnost Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo.

Kako Fena doznaje, ročište u vezi s prijedlogom za određivanje pritvora Mirsadu Delimustafiću trebalo bi biti održano danas u KSS-u.

U istom predmetu, Kantonalni sud Sarajevo je na prijedlog Kantonalnog tužiteljstva odredio jednomjesečni pritvor Aliji Delimustafiću, Jusufu Škrijelju, Lejli Cerić, Suadi Hadžić i Samiri Skorupan.

Istovremeno, za osam osumnjičenih u ovom predmetu određene su mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu napuštanja mjesta prebivališta, odnosno putovanja, te zabranu obavljanja poslova u službi, obavezu javljanja nadležnom organu i zabranu sastajanja sa svjedocima.

Kopirati
Drag cursor here to close