Pretresi

Akcija 'Kamen': Uhićene četiri osobe zbog droge i oružja

Slobode su lišene četiri osobe, koje su sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.
Vijesti / Flash | 17. 05. 2023. u 17:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su danas na području Zeničko - dobojskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Unsko - sanskog kantona i grada Banja Luka realizirali operativnu akciju kodnog naziva ''Kamen''.

Pretresi stambenih i poslovnih prostorija kao i pokretnih stvari, su izvršeni na jedanaest lokacija koje su u vlasništvu osumnjičenih osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela ''Organizirani kriminal'' u vezi sa krivičnim djelima ''Neovlašten promet opojnim drogama'' iz člana 195, ''Neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene'' iz člana 193. i ''Pranje novca'' iz člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Slobode su lišene četiri osobe, koje su sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta dva kilograma opojne droge skank, jedno putničko motorno vozilo, pištolj sa pripadajućom municijom, mobilni telefoni kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena naprijed navedena krivična djela.

Operativna akcija ''Kamen'' realizirana je po nalogu Suda Bosne i Hercegovie, pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u suradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova kantona Sarajevo, Zeničko dobojskog kantona, Unsko sanskog kantona, Srednjobosanskog kantona kao i Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske.

Višegodišnjim radom policijskih službenika SIPA-e u ovom predmetu prikupljeni su dokazi da su osumnjičene osobe u periodu od 2019. godine do danas izvršile isporuke većih količina opojne droge i to oko 300 kilograma opojne droge spid, više od 100 kilograma opojne droge skank, 20 kilograma smjese za povećanje količine mase za opojnu drogu spid, 42 litra amfetaminskog ulja kao i četiri veće kese opojne droge ekstazi ( od po kilogram) i 50 komada različitog vatrenog oružja (automatske puške i pištolji različitih marki i kalibra).

Isporuke opojnih droga i vatrenog oružja su vršene kako iz Bosne i Hercegovine u Europsku uniju tako i iz Europske unije u Bosnu i Hercegovinu, čija vrijednost se izražava u višemilijunskim iznosima.

U navedenom predmetu je ostvarena međunarodna suradnja sa policijskim službenicima USKOK-a Republike Hrvatske, priopćila je SIPA.

 

Takođe, pribavljene su i komunikacije preko Sky aplikacije i provedene i druge istražne mjere i radnje.

Kopirati
Drag cursor here to close