Narodno pozorište

Akademija u Mostaru: ZAVNOBiH obnovio državnost naše zemlje

Vijesti / Flash | 24. 11. 2016. u 22:02 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu obilježavanja Dana državnosti BiH, u Narodnom pozorištu Mostar u četvrtak navečer održana je svečana akademija kojoj su prisustvovali mnogi predstavnici političkog i javnog života te brojni građani Mostara.

Svečanu akademiju organizirali su Narodno pozorište Mostar, mostarski Centar za kulturu i Muzej Hercegovine, a održana je pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Federacije Bosne i Hercegovine Edina Mušića i predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Šerifa Špage.

Govoreći o značaju Dana državnosti BiH, Mušić je u izjavi za novinare kazao kako 25. studeni predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u povijesti BiH, datum kada se njeno tisućgodišnje postojanje na određeni način 'opečatilo'.

"Evo, i na ovaj način želimo se prisjetiti tih dana i da svim ovim aktivnostima u Mostaru i u velikom dijelu BiH obilježimo taj datum", dodao je Mušić. Čestitajući svim građanima BiH Dan državnosti, on je istaknuo kako je najbitnije da BiH ima svoj grb, svoju zastavu, himnu, svoju valutu, svoje granice te da ima sve institucije koje joj daju odlike države.

"Nažalost, postoje i oni koji vjerojatno i dalje neće slaviti i obilježavati ovaj datum, međutim, smatram da oni sebe odmah u startu kodiraju kao da su podstanari u ovoj zemlji", naglasio je Mušić.

Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Šerif Špago istaknuo je kako je 25. studenog 1943. godine na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a nakon 480 godina obnovljena državnost BiH i da je od tog datuma BiH bila federalna jedinica kao i sve ostale republike unutar Jugoslavije.

"Nastavljen je državni kontinuitet i stvorene su pretpostavke da BiH 1992. godine proglasi svoju nezavisnost i nastavi svoj samostalan put, put u Europsku uniju, zajednicu ravnopravnih europskih država i naroda, što je sigurno cilj svake zemlje, kako na ovim prostorima tako i šire", kazao je Špago.

Svečani program obogatili su sopranistica Lejla Jusić iz Sarajeva, Mostarske kiše, učenici Muzičke škole iz Mostara, te glumci Narodnog pozorišta Mostar.

U sklopu obilježavanja Dana državnosti BiH, u petak, 25. studenog, u 10 sati bit će upriličena posjeta spomen-obilježju Šehitluci, a u 11 sati kompleksu partizanskog spomen-groblja u Mostaru, dok će u 19 sati u mostarskom Centru za kulturu biti otvorena izložba Udruženja umjetnika Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close