Predsjednik ICTY-a

Agius: Presuda za predmet ''Prlić i ostali'' do kraja studenog 2017. godine

Vijesti / Flash | 09. 12. 2016. u 07:32 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik ICTY-ja Carmel Agius se obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, i naglasio uspješan napredak ka ispunjenju mandata institucije i govorio o preostalim izazovima s kojima se ona suočava.

Predsjednik je napomenuo da je presuda po žalbi u predmetu Stanišić i Župljanin izrečena tijekom razdoblja na koji se izvještaj odnosi, te da su se prvostupanjski postupak u predmetu Mladić i žalbeni postupak u predmetu Prlić i drugi odvijaju predviđenom dinamikom i da se očekuje da presude u ova dva predmeta budu izrečene do kraja studenog 2017.

Podsjećamo, Haški je sud u svibnju prošle godine šestoricu bivših čelnika samozvane Herceg-Bosne osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima tijekom rata u BiH, osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Bivši predsjednik vlade samozvane Herceg-Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik Vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora. 

Kopirati
Drag cursor here to close