Posljednje presude

Agius-Guterres: Presuda Haaškoj šestroci do 30. studenog

Vijesti / Flash | 26. 05. 2017. u 13:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Carmel Agius, jučer se u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku sastao sa glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antóniom Guterresom.

To je bio njihov prvi sastanak otkako je Guterres imenovan za glavnog tajnika, priopćio je MKSJ.

Na početku sastanka glavni tajnik je zahvalio predsjedniku Agiusu na izuzetnom radu koji je Međunarodni sud postigao, kao i na njegovoj efikasnosti, izjavivši da on predstavlja veoma važan instrument ne samo u ostvarivanju pravde već i u odvraćanju od počinjenja zločina, miru i zaštiti ljudskih prava.

Predsjednik Agius je čestitao glavnom tajniku na imenovanju, izrazivši zahvalnost na njegovoj posvećenosti unapređenju pozivanja na odgovornost i vladavine prava, kao i njegovoj kontinuiranoj podršci borbi protiv nekažnjivosti.

Predsjednik Agius je obavijestio glavnog tajnika o napretku ostvarenom u ispunjenju strategije okončanja rada Međunarodnog suda, koji je jučer obilježio dvadeset četvrtu godišnjicu svog osnivanja.

On je potvrdio da Međunarodni sud radi predviđenom dinamikom i da će završiti svoj rad do kraja 2017. godine, te da će posljednje presude, u predmetima Mladić i Prlić i drugi, biti izrečene do 30. studenog.

Predsjednik Agius je istovremeno istaknuo aktualne izazove zbog odlaska zaposlenih i potrebu za podrškom s tim u vezi.

Osim toga, dok su razgovarali o nasljeđu MKSJ-a i njegovom zatvaranju, predsjednik Agius je izrazio nadu svih uposlenika i sudaca da će glavni tajnik biti u prilici nazočiti svečanosti zatvaranja Međunarodnog suda koja će biti održana 19. prosinca 2017.

Predsjednik Agius je na kraju izrazio svoju duboku zahvalnost na dragocjenom radu i pomoći koju Služba za pravne poslove Ujedinjenih naroda nastavlja pružati MKSJ-u, posebno u posljednjoj godini njegovog rada.

Predsjednik boravi u New Yorku kako bi Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda predstavio polugodišnji izvještaj Međunarodnog suda o strategiji okončanja svog rada.

Kopirati
Drag cursor here to close