Podrška

Agenda prošla i Parlament

Vijesti / Flash | 28. 07. 2015. u 15:36 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednička komisija za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine primila je k znanju sadržaj reformske agende za Bosnu i Hercegovinu, koju su usvojili Vijeće ministara BiH i dvije entitetske vlade.

O sadržaju reformske agende, čije je usvajanje i provođenje jedan od preduvjeta kako bi BiH podnijela kredibilnu aplikaciju za status kandidata za članstvo u Europskoj uniji (EU), članove Zajedničke komisije za europske integracije upoznao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, prenosi BHRT.

Članovi Zajedničke komisije upoznali su se i s obvezama naše države nakon što je 1. lipnja ove godine na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i BiH, o čemu su izvještaj podnijeli predstavnici Direkcije za europske integracije BiH.

Naglašeno je da stupanje na snagu SSP-a predstavlja značajan iskorak u odnosima BiH i EU, posebno na planu uspostavljanja direktnog političkog dijaloga organa EU i organa zakonodavne i izvršne vlasti BiH.

Istaknuto je, također, da Komisija za europske integracije radi na formiranju Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, kao instrumenta dijaloga Parlamentarne skupštine BiH i Europskog parlamenta.

Razmatrane su i poslovničke mogućnosti rada i djelovanja Zajedničke komisije za europske integracije.

S tim u vezi, predsjedavajući Zajedničke komisije najavio je da će ova komisija do kraja godine održati i niz tematskih sjednica i okruglih stolova o europskim integracijama, uz sudjelovanje svih organizacija u BiH koje se bave tim pitanjem, prenosi agencija Anadolija.

Podsjetimo, u utorak su potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini i komesar za politiku susjedstva i proširenja Johannes Hahn kazali kako je usvajanje Reformske agende od vlasti Bosne i Hercegovine ključan korak na putu europskih integracija zemlje.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier također je pozdravio usvajanje agende socijalno-ekonomskih reformi u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik Valentin Inzko danas se pridružio ostalima u Europskoj uniji i široj međunarodnoj zajednici, pozdravljajući usvajanje reformske agende za Bosnu i Hercegovinu ističući kako je Međunarodna zajednica spremna podržati reformsku aendu.

Kopirati
Drag cursor here to close