Ograda

Agencija: Ograda na Starom mostu popustila zbog 'neodgovornog naprezanja'

Vijesti / Flash | 17. 04. 2023. u 11:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zadnja pojava oštećenja ograde Starog mosta je očito posljedica dugotrajne eksploatacije spomenika i upućuje na potrebu kontinuiranog održavanja UNESCO-ve materijalne baštine'', navela je Agencija Stari grad reagirajući na vijest o oštećenju ograde na Starom mostu.

Foto: Bljesak.info / Sanirano oštećenje na Starom mostu

Agencija, tvrdeći da demantira napise o oštećenju iako nije demantirala ništa od navedenog u tekstu, navodi kako je izvođač radova na obnovi Starog mosta, tursko poduzeće ER-BU Ankara 2004. godine angažiralo Metalurski institut "Kemal Kapetanović" Zenica, da u svojim klasičnim radionicama izradi na tradicijski način kovane željezne elemente ograde Starog mosta.

Dodaje se kako je, ''kao i svaki drugi segment obnove, prošlog predviđene kontrole i dobilo potrebna odobrenja Nadzora, PCU-a i ekspertnog UNESCO-vog tima''.

''Obzirom da su poduzni elementi ograde dimenzije kao i sam raspon mosta nisu se mogli kao takvi transportirati na lokaciju. Od strane nadležnih, prihvaćeno je rješenje da se spomenuti elementi dopreme u dijelovima, a na lokaciji povezu 'skrivenim' mesinganim vijcima. Na tim mjestima je od završetka obnove Starog mosta u više navrata dolazilo do oštećenja kao rezultat neodgovornog naprezanja ograde na tim mjestima iii nekog vida vandalizma pojedinaca'', navodi se u reagiranju.

Agencija Stari grad navodi kako se u svibnju 2013.godine obratila spomenutom Institutu, kada se prvi put desilo ovakvo oštećenje na željeznom djelu ograde Starog mosta, te dobila preporuke za postupanje u ovakvim situacijama.

Podsjećamo, prošlog je petka primijećeno oštećenje ograde na Starom mostu što je moglo ugroziti prolaznike. Oštećenje je brzo sanirano.

 

Kopirati
Drag cursor here to close