Oštre kritike

AFP: Hrvatska država doprinosi uzletu radikalne desnice

Vijesti / Flash | 30. 04. 2016. u 07:57 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska novinska agencija AFP objavila je izrazito kritičan članak o novoj hrvatskoj Vladi, koju optužuju da doprinosi usponu radikalne desnice.

Jutarnji list piše kako su ovaj članak prenijeli brojni svjetski mediji, a povod za objavu je nedavni bojkot službene komemoracije u Jasenovcu od strane židovskih, srpskih i antifašističkih udruga.

U tekstu je novinar agencije AFP napiso kako je ustaška Nezavisna Država Hrvatska bila marionetska država nacističke Njemačke, no kako moderni simpatizeri ustaše smatraju utemeljiteljima Hrvatske.

Povjesničar Tvrtko Jakovina za AFP je izjavio kako je ublažavanje ustaških zločina prisutno već godinama, no kako je bilo puno manjeg intenziteta.

Članak se osvrće i na ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, kojeg naziva ''navodnim simpatizerom ustaša'', te piše o njegovom oduševljenju novim dokumentarcem o Jasenovcu, koji su Židovi ocijenili povijesnim revizionizmom.

''Država ne radi ništa... niti ne želi spriječiti oživljavanje radikalne desnice'', rekao je Ognjen Kraus, čelnik Židovske općine u Zagrebu.

Agencija navodi ''potpuni izostanak direktne reakcije'' na skandiranje ustaškog pozdrava ''Za dom spremni'' za vrijeme nedavne nogometne utakmice s Izraelom, na koje je Vlada priopćenjem reagirala samo ''osuđujući sve totalitarne režime'', bez spominjanja ustaškog.

AFP ističe kako su, na kraju, i premijer Tihomir Orešković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poimence osudili ustaške zločine, nakon što ih je posjetio posebni izaslanik SAD-a za pitanja holokausta ranije ovog mjeseca.

Članak uspoređuje hrvatsku Vladu s drugim desnim vladama u istočnoj Europi, poput onih u Mađarskoj i Poljskoj, no napominje kako su te vlade osvojile apsolutnu većinu na izborima, dok je HDZ bio prisiljen na pregovore oko koalicije.

Navodi se kako je vođa srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac upozorio na atmosferu netolerancije u državi te kako mu je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić odgovorio da ''ode tamo gdje se osjeća sigurno ako se ovdje osjeća ugroženo''.

Spominje se i pritisak na medije, u sklopu koga pišu o napadu na novinara i kolumnista Jutarnjeg lista Antu Tomića. Slučaj je osudila Europska federacija novinara, no ministar Hasanbegović komentirao je kako nas slučaj ''podsjeća na važnost odgovornosti za javno izgovorenu i pisanu riječ''.

Članak završava spomenom prosvjeda na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje su se studenti pobunili protiv suradnje s Katoličkim bogoslovnim fakultetom.

Kopirati
Drag cursor here to close