Odluka Tužiteljstva

Afera 'Selefije': Nema istrage protiv Krešića, Đakovića i Bandića

Naredba je donesena nakon izvršenih provjera u predmetu koji je Tužiteljstvo BiH formiralo po službenoj dužnosti, a u vezi navoda iznesenih na jednom internet portalu
Vijesti / Flash | 03. 04. 2019. u 17:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

The truth is out there

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine donijelo je Naredbu o neprovođenju istrage protiv Mije Krešića, zamjenika ministra sigurnosti BiH, Mate Đakovića, novinara i Ivana Bandića, generalnog konzula R. Hrvatske u Bosni i Hercegovini, Konzulat u Tuzli, pripćeno je iz ovog tužiteljstva. 

Naredba je donesena nakon izvršenih provjera u predmetu koji je Tužiteljstvo BiH formiralo po službenoj dužnosti, a u vezi navoda iznesenih na jednom internet portalu u okviru kojih je navedeno da spomenute osobe sudjeluju u nezakonitim aktivnostima povezanim sa vrbovanjem državljana BiH u svrhu nezakonitih aktivnosti na području BiH, a povezanih sa pripadnicima selefijskog pokreta.  

U predmetu su saslušani Mato Đaković, Mijo Krešić, Avdo Avdić, Dragan Mektić, osoba Č. H., koja se pojavljuje u određenim video-materijalima, Midhat Hasanspahić, Osman Mehmedagić, a zatražene su informacije i od policijskih agencija u BiH (Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, Granična policija BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH...), a sve radi provjere da li je bilo koja policijska agencija imala saznanja o navedenom. 

Svi saslušani svjedoci, osim Avde Avdića koji nije pitan o navedenoj problematici, iz razloga jer postoje zakonske prepreke za njegovo saslušanje, nisu iznijeli bilo kakva saznanja da su navedene tri osobe sudjelovale u prethodno opisanim aktivnostima.  

Takvih saznanja nije imao ni svjedok Č. H., a sva saslušanja svjedoka snimljena su audio-video tehnikom. 

Policijske agencije su u svojim izjašnjenjima obavijestile Tužiteljstvo BiH da one nisu raspolagale bilo kakvim informacijama o aktivnostima objavljenim na portalu, kao ni Vijeće ministara BiH niti Predsjedništvo BiH. 

Tijekom vršenih provjera, otvorila su se i druga pitanja proizašla iz medijskih izvještaja i saznanja o vrbovanju državljana BiH od osoba koje su se  navodno predstavljale kao uposlenici sigurnosnih i obavještajnih službi drugih zemalja, pa su u okviru predmeta započete aktivnosti, koje će se rješavati putem međunarodne pravne pomoći sa R. Hrvatskom i R. Slovenijom, a radi rasvjetljavanja svih okolnosti. 

Tužiteljstvo BiH ovom prilikom informira javnost da prema prikupljenim dokazima i izjavama svjedoka Ministarstvo sigurnosti BiH u trenutku kada je ministar sigurnosti dao javnu potvrdu iznesenih informacija, nije raspolagalo zvaničnom informacijom o opisanim događajima. 

Tužiteljstvo BiH nastavit će rad na predmetu te po okončanju svih aktivnosti o svemu informirati javnost, a u svrhu zaštite vladavine prava i sigurnosti svih građana BiH, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close