Svjedočenje

Afera respiratori: Sebija na Sudu

Pretpostavlja se da će glavna tema njenog svjedočenja biti proširena sjednica Vlade Federacije BiH od 16. ožujka 2020. godine, a na kojoj su ministri odlučivali o hitnoj nabavci respiratora.
Vijesti / Flash | 24. 03. 2021. u 09:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje u aferi "Respiratori" u vezi s nabavkom 100 respiratora vrijednih 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina", vlasništvo Fikreta Hodžića.

Osim federalnog premijera Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora za potrebe Federacije BiH (FBiH) optuženi su i ministar financija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik poduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Video: Afera "Respiratori": U Sud BiH stigla i Sebija Izetbegović

Planirano je svjedočenje direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović i Denisa Đulalića. Pretpostavlja se da će glavna tema njenog svjedočenja biti proširena sjednica Vlade Federacije BiH od 16. ožujka 2020. godine, a na kojoj su ministri odlučivali o hitnoj nabavci respiratora.

Podsjećamo da je prošli tjedan je svjedočio Đenan Salčin, bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH. Optužnica tereti Novalića, Solaka i Hodžića za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvještaja i njihovo krivotvorenje ili uništavanje. Milićević optužnica tereti za nesavjestan rad u službi.

Kopirati
Drag cursor here to close