Afera 'Panama Papers': Islandski premijer odstupio s dužnosti

Vijesti / Flash | 05. 04. 2016. u 16:46 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Islandski premijer zatražio je od predsjednika te zemlje da raspusti parlament, nakon što su u javnost izbili navodi o tome da je sakrio milijune dolara u offshore kompanijama, a u sklopu afere 'Panama Papers', piše BBC. Predsjednik Olafur Ragnar Grimsson je to prvo odbio, a u popodnevnim satima Gunnlaugsson je odstupio s mjesta premijera.

Premijer Sigmundur Gunnlaugsson bio je pod pritiskom zbog dokumenata koji ukazuju na to kako je, zajedno sa suprugom, vlasnik kompanije Wintris. U ponedjeljak je zbog afere održan prosvjed pred islandskim parlamentom.

Panamski dokumenti: Mossack Fonseca uzvraća udarac

Odvjetnička tvrtka Mossack Fonseca, iz koje su iscurili milijuni dokumenata koji otkrivaju da su svjetski bogataši, državnici, FIFA i političari skrivali novac u poreznim oazama, uzvratila je udarac nazvavši "netočnim" medijska izvješća o njihovu radu.

"Ta se izvješća odnose na pretpostavke i stereotipe te igraju na to da javnost nije upoznata s radom tvrtki poput naše", obrazlaže u izjavi tvrtka Mossack Fonseca. Ponavljaju kako tvrtka "nikad nije bila optužena niti joj se sudilo u vezi s kriminalnim djelatnostima".

Tvrtka kaže da osniva offshore kompanije za klijente iz "različitih pravnih razloga, uključujući prekogranično spajanje i akvizicije, stečajeve i osobnu sigurnost, te restrukturiranje i udruživanje investicijskog kapitala od ulagača koji žive pod različitim jurisdikcijama, a žele neutralan pravni i porezni režim koji ne ide ni u korist ni na štetu bilo kojeg ulagača". Dodaje da je ona "zakonski i praktično ograničena" u mogućnosti da regulira poslovanje kompanija te izražava žaljenje "zbog svake zloporabe uključenih kompanija".

Panama je priopćila da otvara istragu o tom globalnom skandalu naglasivši da je njezin cilj utvrditi jesu li zaista počinjena kaznena djela, tko ih je počinio te eventualnu financijsku štetu. Panamski predsjednik Juan Carlos Varela izjavio je da se njegova zemlja zauzima za poreznu transparentnost.

'Saveznici smo sa svim zemljama u borbi za transparentnost financijskog sustava. Ne samo u našoj zemlji već u svim zemljama svijeta. Pozdravljamo objavljivanje bilo koje istrage koja štiti nas, ali i svjetski financijski sustav. Na kraju, ovakvi izazovi jačaju nas kao zemlju, ali i potvrđuju moju predanost kao predsjednika, i predanost vlade u borbi za transparentnost panamskog financijskog sustava', poručio je Varela.

Među najpoznatijim imenima koja se spominju ruski je predsjednik Vladimir Putin.

'Otkriveni su računi i poduzeća koja su pripadala jednom od njegovih najbližih prijatelja. Spomenute tvrtke dobivale su novac iz upitnih izvora. Stručnjaci s kojima smo razgovarali sugerirali su kako je riječ o pranju novca, tvrdi novinar Novaje Gazete Roman Anin, sudionik istrage 'Panama papers'.

Kopirati
Drag cursor here to close