Precijenjena usluga

Za prijevoz respiratora plaćeno 298.000 KM

Iza ove nabavke, vrijedne 10,5 milijuna KM, stoji kompanija "Srebrena malina" iz Srebrenice u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića.
Vijesti / Flash | 03. 05. 2020. u 20:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se čeka sutrašnji sastanak u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), na kojem će državni i kantonalni tužitelji i čelnici Agencije za javne nabavke formirati operativni tim koji će ispitati spornu nabavku 100 respiratora, polako izlaze na vidjelo i druge nelogičnosti.

Iza ove nabavke, vrijedne 10,5 milijuna KM, stoji kompanija "Srebrena malina" iz Srebrenice u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića. Za sada nikome nije jasno kako je firma koja se bavi proizvodnjom voća i povrća, uopće dobila ovaj višemilijunski posao, piše Avaz.

Odgovore na ova pitanja u narednim danima morat će dati bh. pravosuđe s obzirom na to da je očito da je uvoz medicinskih aparata precijenjen i da nabavka respiratora košta oko 6,3 milijuna KM, a ne 10,5 milijuna KM.

No, dok traju provjere kako je "Srebrena malina" uvezla opremu pa tek naknadno dobila odobrenje Agencije za lijekove, na kojima će, kako saznaju, raditi pet tužitelja i još toliko istražitelja, polako se otkriva tko se sve ugradio u ovaj posao.

Osim što nije do kraja razjašnjeno kako je firma "Sono Medical" izabrana da provjeri kakvi su aparati uvezeni ni koliko su dobili novca za ovu radnju,  kompanija "FlyBosnia", koja je do sada prevezla 80 respiratora, dobila je stotine tisuća maraka za ovu uslugu, piše Avaz.

Točnije, prema neslužbenim podacima koje su dobili iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, prijevoz iz Pekinga u Sarajevo koštao je 298.000 KM (150.000 eura). Toliko je Hodžić po carinskoj fakturi platio usluge prijevoza ovoj aviokompaniji.

Avazovi izvori tvrde da je i ova usluga precijenjena i da letovi do Kine, kada je u pitanju transport usluga, točenj goriva u drugim državama, ne koštaju više od 60.000 eura.

 

Osim toga, mnogima nije jasno ni kako je ova aviokompanija, čiji su osnivači predstavnici i direktor „Al Shiddi“ grupacije Nudžejma Skenderović i Sulejman el-Šidi, izabrana da radi ove poslove i pod kojim financijskim uvjetima.

Navode, kako je ova firma je u vrijeme pandemije i za dolazak opreme koju je naručila "Violeta", povratak bh. državljana iz Italije, Švedske... i sve im je to, također, plaćeno.

- Što se tiče avionskog prijevoza, mi imamo na raspolaganju avion "FlyBosnije" na koju god točku na svijetu treba odletjeti kada je u pitanju oprema - rekao je 1. travnja premijer Fadil Novalić, ali, navode, je zaboravio reći da to ne rade džaba.

Salčin: Sve je ovo nezakonito, od prve odluke do posljednje

Nezakonit je i izbor kompanije "Sono Medical" koja bi trebala ispitati kakve je to uređaje uvezla iz Kine u BiH firma "Srebrena malina", potvrdio je na početku razgovora za "Avaz" Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke BiH.

Za sada nikome nije jasno ni kako je izabrana ova kompanija da ispita nabavljene respiratore koji su stigli iz Kine, a danima su bili skladišteni na Sarajevskom aerodromu.

Podsjećaju, ove respiratore uvezla je kompanija "Srebrena malina", u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, a plaćeni su 10,5 milijuna KM. Po uplati više od milijun maraka PDV-a, preuzela ih je Federalna uprava civilne zaštite. Nedugo zatim ova institucija izabrala je i kompaniju "Sono Medical“ i priopćila kako je odabrana zbog dugogodišnjeg iskustva u radu s kineskim uređajima.

No, Salčin kaže da se i u ovom slučaju morala provesti javna nabavka, jer Federalna uprava civilne zaštite nije mogla tek tako odabrati neku firmu.

- Tražit ćemo da se ovo sve obustavi, jer se mora provesti javna nabavka. Pogotovo što u BiH postoji još firmi koje rade ovaj posao. Nitko ne zna tko je ovu izabrao i kako i neka provedu javni postupak. Ovdje se ide iz greške u grešku - kaže Salčin.

On je pojasnio da još čeka odgovore iz FUZC-a o spornoj nabavci i da će tražiti izjašnjenje o svim javnim nabavkama koje su proveli u proteklih nekoliko mjeseci.

- Sve je ovo nezakonito. Cijeli ovaj proces. Od prve odluke do posljednje. Nisu se mogli izuzeti iz Zakona o javnim nabavkama – tvrdi Salčin.

Zbog nabavke respiratora, u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) za ponedjeljak je zakazan sastanak na kojem će biti prisutni i tužitelji Tužitejstva KS i BiH.

Upućen je poziv i čelnicima Agencije za javne nabavke kako bi se formirao operativni tim koji će ispitati sve dosadašnje navode, navodi Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close