Novinarka dobila otkaz?

Afera Konzultantica trese Hrvatsku

Vijesti / Flash | 10. 05. 2016. u 14:17 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tjednik Nacional objavio je ugovor navodno sklopljen između tvrtke u vlasništvu supruge prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i tvrtke lobista mađarskog MOL-a Josipa Petrovića. Prema tom ugovoru Petrović je za usluge savjetovanja i medijskih analiza tvrtki Ane Šarić, koja tada još nije bila Karamarkoga supruga, isplatio najmanje 60 tisuća eura, odnosno oko pola milijuna kuna. HDZ i Most suprotstavljeni su u vezi s arbitražom Ina - MOL, pri čemu je čelnik Mosta Božo Petrov javno kritizirao Tomislava Karamarka zbog njegova prijateljstva s Jozom Petrovićem.

Tomislav Karamarko oglasio se o današnjim medijskim navodima te novootkrivenoj aferi Konzultantica putem priopćenja za medije, koje u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Poslovanje tvrtki moje supruge više je puta tijekom proteklih godina, isključivo s ciljem stvaranja političkog pritiska na mene osobno, bilo metom istraga različitih državnih organa poput PNUSKOK-a, Porezne uprave i različitih inspekcija. Niti jedan od navedenih državnih organa u poslovanju tih tvrtki nikada nije utvrdio niti najmanju nepravilnost.

Kad su u pitanju optužbe za mogući sukob interesa mene osobno, a zbog suradnje tvrtke moje supruge s drugom privatnom tvrtkom i to za vrijeme dok nisam bio član Vlade, najavljujem kako ću još danas osobno uputiti službeni zahtjev Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa da detaljno istraži ovaj slučaj i o tome izvijesti javnost.

Tijekom cijele svoje karijere sam uvijek strogo odvajao privatno i poslovno, posebno kad je riječ o osjetljivim pitanjima od nacionalnog interesa, a to ću nastaviti činiti i dalje".

Podsjetimo, Nacional je danas objavio kako je Josip Petrović, lobist mađarskog MOL-a, preko svoje tvrtke Peritus savjetovanje gotovo pune dvije godine plaćao usluge tvrtki Drimia, u vlasništvu Ane Šarić Karamarko, supruge prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. Svoje teze iz članka o vezama Karamarka i Petrovića potkrijepili su objavom Ugovora.

Petrović je za usluge savjetovanja i medijskih analiza na energetskom tržištu plaćao 2500 eura mjesečno. Ukupno je isplatio najmanje pola milijuna kuna, piše Nacional.

MOST-ov Šimić: Karamarko mora dati odgovore, od toga ne može pobjeći

"Mi smo doista bili transparentni oko toga, smatramo da se s arbitražom mora nastaviti. To je i stav resornog ministra. Mislim da odgovore treba dati gospodin Karamarko. Ako se pokaže da su dokumenti vjerodostojni, onda on od odgovora ne može pobjeći", kazao je predsjednik Kluba zastupnika MOST-a Miroslav Šimić za Index.

Petrina: To nije samo sukob interesa, nego i veleizdaja

Nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina za Index je komentirao slučaj lobista MOL-a Josipa Petrovića koji putem svoje tvrtke gotovo pune dvije godine plaćao konzultantske usluge tvrtki Drimia, u vlasništvu Ane Šarić Karamarko.

"Sve je to premreženi interes. Naravno da je sukob interesa ako žena prvog potpredsjednika Vlade prijateljuje ili radi u tvrtki koja lobira protiv hrvatskih nacionalnih interesa. To nije samo sukob interesa, to je puno gore od toga. Moglo bi se svrstati i u kazneno djelo veleizdaje nacionalnih interesa", kazao je Petrina.

Naglasio je kako se ne može lobirati za MOL i biti obiteljski prijatelj prvog potpredsjednika Vlade.

"Jasno je da je ovdje riječ o nečem puno većem od sukoba interesa", kazao je Petrina i dodao da će Cvitana u saboru pitati kakvi su koraci poduzeti u prodaji nacionalnih interesa RH.

Smatra da bi Karamarko minimalno trebao ponuditi ostavku kao moralan čin.

Vrdoljak: Ako su ugovori autentični, Karamarko mora odstupiti!

Nakon što je tjednik Nacional objavio ugovor između tvrtke u vlasništvu supruge Tomislava Karamarka i tvrtke lobista mađarskog MOL-a, Josipa Petrovića, slučaj je za Index komentirao bivši ministar gospodarstva, HNS-ov Ivan Vrdoljak.

"Vidio sam novinske članke i ponovit ću ono što sad danas već rekao - ako to nije istina, onda nije dobro da se na taj način zabalja javnost, ali ako je to istina onda mora biti političkih posljedica", kazao je Vrdoljak za Index.

Ranije je na konferenciji za medije kazao da Karamarko mora odstupiti ako su ugovori autentični.

Novinarka dobila otkaz dan nakon objave teksta o Karamarku i Ani Šarić

Portal Index neslužbeno doznaje kako je novinarka tportala Oriana Ivković Novokmet dobila otkaz, i to samo dan nakon objave teksta o Karamarku i Ani Šarić, pod naslovom "TVRTKA PARAVAN: Što spaja mađarsku nuklearku i HDZ-ovu rusku vezu?".

U jučer objavljenom članku, Ivković Novokmet pisala je i o HDZ-ovom ministru poduzetništva i obrta Darku Horvatu,koji je prošli tjedan u Sarajevu izjavio kako se Hrvatska treba uključiti u projekt nove mađarske nuklearne elektrane Paks.

U nastavku se dodaje kako je Horvatova izjava zanimljivija upravo zbog činjenice da Paks gradi ruski Rosatom, koji je u Hrvatskoj, kako navodi Ivković Novokmet, "po svemu sudeći imao paravan-tvrtku Migrit solarna energija za ulaganje u Finskoj. Direktorica Migrita Oksana Dvinskykh donatorica je HDZ-a, bivša poslovna suradnica i bliska prijateljica Ane Karamarko", navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close