zakonska obaveza

ADS treba voditi evidenciju osobnih podataka državnih službenika

Vijesti / Flash | 18. 01. 2016. u 16:43 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za državnu službu (ADS) Bosne i Hercegovine u kontinuitetu se neosnovano poziva na Rješenje Agencije za zaštitu osobnih podataka, kao razlog zbog čega ne vodi evidenciju državnih službenika, tvrde u Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

Naime, kako je rečeno u priopćenju, Agencija je zabranila ADS-u da obrađuje osobne podatke zaposlenih u bh. institucijama kroz Informacijski sustav za upravljanje ljudskim resursima u tim institucijama, a to je podrazumijevao formiranje integralne baze podataka s podacima, ne samo za državne službenike već i za sve zaposlenike u institucijama BiH.

‘’U tom sustavu bilo je predviđeno da se prikupljaju podaci kao što su religija, vojna specijalnost, vojno zvanje, članstvo u sindikatima i bolovanje’’, pojašnjavaju u Agenciji, dodajući da je to učinjeno zbog nepostojanja valjanog pravnog osnova za obradu osobnih podataka na ovakav način.

Osim toga, predmetna obrada je, tvrdi se u priopćenju, u suprotnosti s drugim principima obrade osobnih podataka kao što su svrha i obim.

‘’S druge strane zakonska obaveza ADS-a je da uspostavi Glavni registar državnih službenika sa svim osobnim podacima državnih službenika, koji su potrebni za tu svrhu, na čiji obrazac je Agencija dala pozitivno mišljenje’’, stoji u priopćenju.

Iz Agencije za zaštitu osobnih podataka stoga su naglasili da prilikom odlučivanja o obradi osobnih podataka, prva i osnovna stvar koju treba riješiti je pitanje pravnog osnova, što je pretpostavka za zakonitu obradu osobnih podataka kao i pitanje svrhe u koju se osobni podaci obrađuju.

Kopirati
Drag cursor here to close