Možda

Abu Hamza izlazi na slobodu nakon osam godina pritvora?!

Vijesti / Flash | 13. 01. 2016. u 08:26 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na slobodi bi od 4. ožujka mogao da bude nekadašnji pripadnik odreda El mudžahid Imad al Husin, poznatiji kao Abu Hamza, koji je već niz godina u Imigracijsko centru u Istočnom Sarajevu jer je označen kao prijetnja po sigurnost BiH, piše Dnevni avaz.

Avaz piše kako su sve apelacije koje je Abu Hamza slao Sudu BiH i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourg odbijene, ali da bi, usvajanjem europskih direktiva, uskoro mogao da dobije rješenje o puštanju na slobodu.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić kaže da ova agencija ne odlučuje o tome, nego obavještajno-sigurnosne agencije, Sud BiH i druge nadležne institucije.

On pojašnjava da će u međuvremenu biti odlučeno hoće li Sirijac Abu Hamza biti pod pojačanim nadzorom obavještajnih agencija, a moguće je i da bude deportiran iz BiH.

Mogućnost Abu Hamzine deportacije, ako ova osoba bude pušteno na slobodu, ranije je komentira i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je tada rekao da, zbog važećih zakona, Abu Hamza ne može biti deportiran u Siriju jer je tamo rat. Nakon toga se BiH obratila drugim zemljama, međutim, stiglo je 39 odbijenica za njegovo izručenje.

On je tako ušao u osmu godinu boravka u Imigracijskom centru bez optužnice.

Abu Hamza je u BiH pritvoren od 2008. godine jer je označen kao prijetnja po nacionalnu sigurnost BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close