Pušten zbog novog zakona

Abu Hamza i dalje predstavlja prijetnju za nacionalnu sigurnost BiH

Vijesti / Flash | 18. 02. 2016. u 11:58 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imad al-Husin, poznatiji kao Abu Hamza, državljanin Sirije, pušten je danas iz Imigracijskog centra Službe za poslove sa strancima, s obzirom da su se izmjenile okolnosti koje se odnose na maksimalnu dužinu trajanja detencije stranca u imigracijskom centru u skladu sa novim Zakonom o strancima, kao i na osnovu informacija i procjena nadležnih sigurnosnih agencija BiH.

Navedenoj osobi ukinuto je rješenje kojim je stavljen pod nadzor smještanjem u imigracijski centar, te mu je određena blaža mjera nadzora ograničenjem kretanja na područje Sarajevske županije, uz obavezu javljanja Službi za poslove sa strancima i nadležnim policijskim organima do napuštanja BiH.

Predmetno lice se nalazilo pod nadzorom u imigracijskom centru od 2008 godine jer predstavlja prijetnu po nacionalnu sigurnost BiH, te mu je izrečena mjera protjerivanja sa teritorije BiH sa zabranom ulaska u trajanju od pet godina.

Zbog opasnosti da bi mu u njegovoj matičnoj zemlji bila ugrožena ljudska prava, do danas se nisu stvarili uvjeti za udaljenje predmetnog lica iz BiH. Odredbama novog Zakona o strancima propisano je da mjera nadzora smještanjem u imigracijski centar ne može biti duža od 18 mjeseci u kontinuitetu.

U slučaju da strani državljanin ne poštuje obaveze iz rješenja o blažoj mjeri nadzora ili poduzme aktivnosti koje su u suprotnosti sa Zakonom, može mu se ponovo izreći mjera nadzora smještanjem u imigracijski centar.

I.A.H i dalje predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost BiH i kako mu je izrečena mjera protjerivanja, Služba će nastaviti aktivnosti na iznalaženju sigurne treće zemlje koja bi prihvatila navedenog stranca s ciljem stvaranja uvjeta za njegovo udaljenje iz BiH, priopćeno je iz Službe za odnose sa strancima BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close