Susret

Abbas Trumpu: Sloboda Palestincima i povijesni mir

Vijesti / Flash | 23. 05. 2017. u 11:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u utorak je kazao kako su sloboda i neovisnost palestinskog naroda ključni za mir i stabilnost.

Obraćajući se na konferenciji za medije s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, Abbas je rekao kako je opredijeljen za povijesni mir s Izraelcima i suradnju s Trumpom u borbi protiv terorizma.

''Moj sastanak s vama u Bijeloj kući početkom ovog mjeseca dao je nama i palestinskom narodu mnogo nade i optimizma kako bi postigli dugoočekivani san o miru utemeljenom na pravdi'', kazao je.

''Sloboda i neovisnost palestinskog naroda ključna je za mir i stabilnost u našoj regiji i u svijetu, tako da djeca Palestine i Izraela mogu uživati u sigurnoj, stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti'', kazao je, dodajući da "mi potvrđujemo naše opredjeljenje za suradnju radi stvaranja mira i postizanja povijesnog mirovnog dogovora između nas i Izraelaca. Mi također potvrđujemo našu spremnost na nastavak suradnje s vama kao našim partnerima u borbi protiv terorizma u našoj regiji i u svijetu".

Abbas je također ponovio svoju opredijeljenost za stvaranje nezavisne palestinske države na osnovu granica iz 1967. godine, s glavnim gradom Istočnim Jeruzalemom, u miru s Izraelom.

Palestinski predsjednik istaknuo je kako sukob s Izraelom nije vjerski, već da problem leži u okupaciji i gradnji naselja, pored toga što Izrael ne prepoznaje palestinsku državu.

Govoreći o zatvorenicima u izraelskim zatvorima koji su u štrajku glađu, Abbas je rekao da su zahtjevi zatvorenika ljudski.

''Njihovi zahtjevi su pravedni i ljudski, te ja pozivam izraelsku vlast da odgovori na ove legitimne humanitarne zahtjeve'', rekao je Abbas.

Također smatra kako će postizanje mira pomoći rastu palestinske ekonomije.

''Postizanje mira, gospodine predsjedniče, otvorit će horizonte za napredak naše ekonomije i završetak gradnje naših državnih institucija na osnovu vladavine zakona u duhu tolerancije i suživota, širenja kulture mira, odbacivanja nasilja i pozivanja na nasilje, te gradnje mostova umjesto zidova unutar naše teritorije'', rekao je palestinski predsjednik.

Abbas je svoje obraćanje zaključio izražavanjem nade da će povijest pamtiti da je predsjednik Trump upravo onaj američki predsjednik koji je postigao mir između Palestinaca i Izraelaca, dodajući da on pruža svoju ruku kako bi mu bio partner u tom zadatku, izvještava palestinska novinska agencija WAFA.

Kopirati
Drag cursor here to close