Struja kroz tijelo

Zločini u Bileći: Mučenja strujom i svakodnevna premlaćivanja

Prema optužnici, Bošnjak je bio pripadnik Sedmog bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) i obavljao je dužnost zapovjednika straže, a ostala trojica su bili pripadnici VRS-a i stražari u logoru u Bileći.
Vijesti / Flash | 30. 05. 2018. u 07:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine u Bileći, svjedok Tužiteljstva BiH je rekao da mu je u logoru u Bileći Boris Bošnjak prislonio električnu palicu na tijelo i pustio struju.

Mustafa Omanić je kazao da je u lipnju 1992. godine doveden u logor u Bileći, gdje je s drugim osobama smješten u podrumske prostorije. "Osoba koja se predstavila kao Boris Bošnjak je dolazila u prostoriju i prozivala A-1", rekao je svjedok i dodao da je Bošnjak tukao A-1 dok mu se lice nije izobličilo.

Omanić je kazao da mu je Bošnjak jedne prilike prislonio strujnu palicu na tijelo, te pritisnuo taster koji je puštao struju. Obrana Bošnjaka je istaknula kako svjedok u ranijoj izjavi nije spominjao maltretiranje strujom, na šta je on rekao da je 'vjerojatno zaboravio' to spomenuti, objavio je BIRN.

U Omanićevom sjećanju, kazao je, ostala je i tučnjava Damjana Puljića, a na upit Tužiteljstva BiH tko ga je tukao, svjedok je odgovorio: "U svim tučnjavama je sudjelovao Boris Bošnjak, a onda i ostali, Miloš Mavrak. Nismo mogli sve vidjeti, morali smo držati pognute glave".

Svjedok se prisjetio da je 'ista ekipa' tukla i Mileta Azinovića. Naveo je i da je nakon izlaska jednog srpskog zatvorenika koji je ležao do Rezalije Lizde, Bošnjak svaki dan dolazio, govorio Lizdi da izađe, te da je tad bilo 'krvničko premlaćivanje'.

Tužiteljstvo BiH tereti Borisa Bošnjaka, Miloša Mavraka, Miodraga Grubačića i Iliju Đajića za progon nesrpskog civilnog stanovništva tijekom 1992. Na teret im je stavljeno da su sudjelovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj vojarni 'Moše Pijade' u Bileći, te da su omogućavali drugima da ulaze i udaraju zatvorenike.

Prema optužnici, Bošnjak je bio pripadnik Sedmog bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) i obavljao je dužnost zapovjednika straže, a ostala trojica su bili pripadnici VRS-a i stražari u logoru u Bileći.

Svjedok Senad Salčin je također kazao da je s braćom i drugim osobama doveden u logor u Bileći sredinom lipnja 1992., gdje su ih tukli neki vojnici.

"Kasnije sam saznao da je tu bio jedan Mavrak… Bio je tu i jedan Đaja i još neka dvojica", rekao je svjedok. Salčin se prisjetio da je smješten u sobi na katu gdje je bilo fizičkog maltretiranja. "Kad sam pio vodu, prišao mi je Mavrak i udario me policijskom palicom po glavi", kazao je svjedok. Suđenje će se nastaviti 5. lipnja.

Kopirati
Drag cursor here to close