Ratni zločini

Žene u Vojnu izvođene na radove i maltretirane

Navela je i da je osoba 'B' maltretirana i silovana, što su Obrane sporile, govoreći da je u ranije datim iskazima svjedokinja samo govorila ime oštećene, a da prezime nije znala.
Vijesti / Flash | 18. 09. 2018. u 00:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaštićena svjedokinja Državnog tužiteljstva izjavila je da je tijekom zatočeništva u logoru 'Vojno' kod Mostara 1993. godine skoro svaki dan izvođena na radove, a jednom prilikom je i maltretirana.

Svjedokinja 'S' kazala je da su je 15. kolovoza 1993. odveli iz stana izvjesni Ivica Kolobara i 'Žuti', kojeg je prepoznala kao Nedžada Tinjaka, objavio je BIRN. Kako se prisjetila svjedokinja, prilikom izlaska iz kamiona kojim je dovezena s drugim ženama i djecom u 'Vojno', Dario Mihalj i Dragan Šunjić su im uzimali podatke.

Posvjedočila je da su žene skoro svakog dana izvođene na radove, a da su neke tada pretrpile i maltretiranja.

"Žene su radile po kućama, čistile, kuhale. Jednom sam kuhala nekom Zoki. Rekao mi je ako ne budem dobro kuhala da će me kazniti i to onako kako on misli da trebam biti zlostavljana. 'F' i 'V' su pričale da su maltretirane i silovane", prisjetila se svjedokinja.

Navela je i da je osoba 'B' maltretirana i silovana, što su Obrane sporile, govoreći da je u ranije datim iskazima svjedokinja samo govorila ime oštećene, a da prezime nije znala.

Zaštićena svjedokinja 'S' dala je iskaz na suđenju za zločin protiv čovječnosti za koji se terete Nedžad Ćorić, Jure Kordić, Dražen Lovrić, Dario Sušac, Nedžad Tinjak, Nuhan Šikalo, Dario Mihalj, Stanko Škobić, Tomislav Ančić, Marinko Šunjić i Slavko Golomec.

Svi optuženi su bili pripadnici Prve bojne Druge brigade i 'Kažnjeničke bojne' Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Optužnica ih tereti za zatvaranje u logore 'Heliodrom' i 'Vojno', progon i teška zlostavljanja muslimanskog stanovništva Mostara, počinjena tijekom 1992. i 1993., čime su svjesno sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Svjedokinja 'F' koja je 27. kolovoza započela svoje svjedočenje, danas je izjavila da je optuženi Sušac s nje strgnuo majicu nakon što je odbila njegovu naredbu da se skine i da ju je udario.

"Naredio mi je da se skinem što ja nisam prihvatila i onda mi je opsovao mater, strgnuo majicu s mene. Udario me šakom i rekao Brekalu: 'Evo je tebi'", rekla je 'F'. Suđenje će se nastaviti 24. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close