Migrantska kriza

Od početka godine više od 3.600 osoba spriječeno u pokušaju nezakonitog prelaska granice BiH

Vijesti / Flash | 27. 07. 2021. u 22:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od početka migrantske krize u Bosni i Hercegovini, najveći migracijski pritisak evidentiran je na području djelovanja postrojbi Granične policije BiH na granici s Republikom Srbijom, posebno na  području djelovanja postrojbi granične policije Zvornik i Višegrad. Pojačani migracijski pritisak evidentirao se i u drugim organizacijskim postrojbama GP BiH na granici s Republikom Srbijom i Crnom Gorom, kao što su postrojbe GP BiH Hum - Foča i Trebinje.

-Granična policija BiH je od početka ove godine odvratila više od 3.600 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice. Tijekom pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, najviše je državljana Pakistana, Afganistana, Bangladeša, Maroka. Uspoređujući podatke za isto razdoblje prošle godine, smanjen je priljev migranata, samim time je i smanjen broj osoba otkrivenih u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, što se može, između ostalog, dovesti i u vezu s pandemijom koronavirusa, kaže za Fenu glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican.

Kako ističe, GP BiH, od samog početka migrantske krize, poduzima pojačane mjere nadzora državne granice s ciljem sprječavanja nezakonitih prelazaka državne granice. Navedene mjere obuhvaćaju, između ostalog, izvanredno angažiranje ljudstva, preraspoređivanje ljudstva i tehničkih kapaciteta, angažiranje policijskih službenika drugih policijskih agencija u BiH kao ispomoć GP BiH (Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Državne agencije za istrage i zaštitu, MUP-a RS) te su skoro svi ljudski i materijalno-tehnički kapaciteti GP BiH raspoređeni na istočni dio državne granice, na kojem je najveći migracijski pritisak.

-Granična policija BiH s ciljem učinkovitije zaštite državne granice, te upravljanja nezakonitim migracijskim kretanjima, svakodnevno, na svim razinama poduzima aktivnosti na jačanju suradnje sa svim tijelima koja su nadležna za upravljanje migracijama. S ciljem zajedničkog djelovanja i razmjene informacija, održavaju se kontakti s nadležnim tijelima susjednih država te se poduzimaju aktivnosti na identifikaciji mjesta pogodnih za nezakonite prelaske na državnoj granici. Nadalje, GP BiH ima jako dobru suradnju s policijskim agencijama susjednih država, odnosno kontinuirano implementira provedbene protokole sa susjednim zemljama koji se odnose na provedbu zajedničkih ophodnji i redovito održavanje sastanaka s graničnim tijelima susjednih zemalja, navodi Vican u izjavi za Fenu.

Kopirati
Drag cursor here to close