Bijeg u Bejrut

Uhićenja u Turskoj zbog bijega čelnika Nissana

Bivši generalni direktor Renault-Nissana, koji je čekao suđenje u kućnom pritvoru u Japanu, ustvrdio je u utorak da je stigao u Liban, ali ne zato što bježi od pravde već da bi se oslobodio nepravde i političkog progona.
Vijesti / Flash | 02. 01. 2020. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska policija privela je u Istanbulu najmanje sedam osoba koje se dovode u vezu s bjekstvom bivšeg čelnika Nissan-Renaulta Carlosa Ghosna, koji je iz Japana preko Istanbula pobjegao u Liban, javlja Anadolija.

Bivši čelni čovjek Renault-Nissana, u bijegu pred pravosuđem, neće biti izručen dođe li u Francusku, stajalište je Pariza, a turska policija otvorila je u ponedjeljak istragu jer je Carlos Ghosn u Liban prebjegao preko aerodroma u Istanbulu.

Bivši generalni direktor Renault-Nissana, koji je čekao suđenje u kućnom pritvoru u Japanu, ustvrdio je u utorak da je stigao u Liban, ali ne zato što bježi od pravde već da bi se oslobodio nepravde i političkog progona.

"Ako Ghosn stigne u Francusku, nećemo ga izručiti jer Francuska nikada ne izručuje svoje državljane", rekla je državna tajnica u ministarstvu gospodasrtva Agnes Pannier-Runacher. Ustvrdila je pritom da "nitko nije iznad zakona".

Ghosn je bio najbolje plaćeni šef tvrtke u Japanu gdje su protiv njega podignute optužnice za financijske malverzacije i suđenje mu je zakazano za travanj 2020. godine.

"Nalazim se u Libanu. Nisam više talac japanskog pristranog pravosudnog sistema gdje prevagu odnosi presumpcija krivnje", napisao je u tekstu objavljeno početkom tjedna po dolasku u Bejrut.

Tursko ministarstvo unutarnjih poslova otvorilo je istragu o tranzitu preko aerodroma u Istanbulu, prenosi agencija Reuters u ponedjeljak. Dodaje da je sedam osoba privedeno.

Portal dnevnog lista Hurriyet piše da turska granična policija nije bila obaviještena o njegovu dolasku niti je njegov ulazak ili izlazak bio registriran, piše Reuters.

Japanske vlasti dopustile su Ghosnu da nosi francuski pasoš dok je bio na slobodi čekajući suđenje uz jamčevinu, prenosi u četvrtak mreža NHK.

Izvor blizak istrazi u Tokiju kazao je da je Ghosn posjedovao dvije francuske putovnice, od kojih je jedan bio u navlaci zatvorenoj tajnom šifrom.

Poslovni čovjek Ghosn ima francusko, libansko i brazilsko državljanstvo i te su putonvnice pohranjene kod njegovih odvjetnika.

No Ghosn je imao dvije francuske putovnice i jedan je zadržao kao lični dokument za boravak u Japanu, objasnio je izvor.

Ghosn je iz Tokija pobjegao uz pomoć privatne zaštitarske tvrtke. Protiv Ghosna u Japanu su podignute četiri optužnice, dvije za prihod koje Nissan nije prijavio burzovnim vlastima i dvije za teško kršenje povjerenja.

Nakon podizanja optužnica Ghosn je izgubio poziciju predsjednika Nissana i Mitsubishi Motorsa, a zatim je dao ostavku i na čelno mjesto Renaulta.

Uhićen je 19. studenog 2018. u Tokiju, a u travnju ove godine pušten je u kućni pritvor pod strogim uvjetima.

Kopirati
Drag cursor here to close