Zadovoljavajuće

U ŽZH manje prometnih nezgoda, kaznenih dijela, poštuju se naredbe Stožera Civilne zaštite

U cilju održavanja povoljnog stanja JRiM–a provođene su županijske akcije “Maloljetnik“, „Miran vikend“ i „Prosjak“ što je polučilo očekivane rezultate.
Vijesti / Flash | 28. 04. 2020. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Stanje sigurnosti na području Županije Zapadnohercegovačke u prvom tromjesečju 2020. godine može se ocijeniti zadovoljavajućim", kaže se u priopćenju za javnost MUP-a ŽZH.

Naime, u navedenom razdoblju, u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjen je broj počinjenih kaznenih djela (KD) za 3%, broj prometnih nezgoda za 2% i broj prekršaja protiv JRiM za 5%.

U prva 3 mjeseca 2020. god. evidentirano je 38 prekršaja JRiM-a u kojima je lakše ozlijeđeno 8 osoba. U svim slučajevima pravodobno su intervenirali policijski službenici poradi uspostavljanja reda i mira, a prema izgrednicima poduzimane su zakonom predviđene mjere, tako su pored ostalog podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka, ili izdani prekršajni nalozi za 52 osobe( od kojih je 5 povratnika).

Prema strukturi prekršaja najviše ih je počinjeno odbijanjem zapovijedi i omalovažavanjem policijskih službenika 16 slučajeva ili 42%, zatim tučom 9 ili 24%, svađom,vikom i nepristojnim ponašanjem po 7 ili 18%,naročito drskim ponašanjem 3 ili 8% i ostali prekršaji iz Zakona o JRiM-u 3 ili 8%. Prema mjestu počinjenja, većina tih prekršaja počinjena je na ulici i drugim otvorenim prostorima 28 ili 74%, zatim u ugostiteljskim objektima 3 ili 8%, trgovačke i zanatske radnje bile su mjestom počinjenja ove vrste prekršaja u 3 slučaja, odnosno 8% i na ostalim mjestima 4 ili 11%. Ovdje je važno naglasiti da u prekršaje iz Zakona o JRiM-u spada i kršenje mjera koje donosi Županijski stožer Civilne zaštite, odnosno kršenje policijskog sata, nepoštivanje mjera samoizolacije...

U cilju održavanja povoljnog stanja JRiM–a provođene su županijske akcije “Maloljetnik“, „Miran vikend“ i „Prosjak“ što je polučilo očekivane rezultate. Kada je riječ o prometnim nezgodama, tu se također bilježe pozitivni trendovi, odnosno smanjenje broja istih. Bitno je naglasiti i kako je manje prometnih nezgoda s nastradalim osobama za 13 ili 25%. U prometnim nezgodama na području ŽZH u prvom kvartalu ove godine jedna je osoba smrtno stradala. U prvom tromjesečju na cestama ŽZH-e prosječno smrtno stradaju 3 osobe ( za 23 g. u 5429 evidentiranih prometnih nezgoda smrtno su stradale 64 osobe, tj. od početka 1997. do kraja 2019.g.), što znači da je stanje glede najtežih posljedica u ovoj godini povoljnije od prosjeka, a imajući u vidu i da se u prvom kvartalu prosječno zabilježi 236 nezgoda može se konstatirati da su u posljednjim godinama vidljivi značajni pozitivni trendovi po svim pokazateljima u odnosu na prosjek.

U izvještajnom razdoblju, pored redovitih poslova kontrole i reguliranja cestovnog prometa na razini MUP-a ŽZH, policijski službenici provodili su akcije pojačane kontrole prometa na cestama ŽZH sukladno okvirnom Planu Uprave policije, te i županijske akcije pojačane kontrole prometa pod nazivom „Zima“ i „Oprezno u prometu 2020“. U navedenom razdoblju bilježi se i smanjenje kaznenih dijela. Od 70 evidentiranih kaznenih djela 53% počinjena su po poznatom počinitelju, a 47% NN osobe.

Najveći broj kaznenih djela odnosi se na kaznena djela protiv imovine kojih je počinjeno 28 ili 40% ukupno počinjenih kaznenih djela(9 krađa, 15 teških krađa, 1 utaja, 1 oduzimanje tuđe pokretnine i 2 prijevare). Napomenimo i to kako su aktivnosti svih djelatnika MUP-a ŽZH , a posebice Uprave policije od početka ožujka usmjerene na provođenje mjera koje donosi Stožer Civilne zaštite ŽZH.

"Između ostaloga, policijsku službenici MUP-a ŽZH provjeravaju poštuju li se mjere samoizolacije, policijski sat, zabrane kretanja određenim osobama… Uz navedeno provode se i redovite aktivnosti usmjerene na osiguranju kontinuirano povoljnog stanja sigurnosti na području Županije. Kada su u pitanju ilegalne migracije u prva tri mjeseca na području ove županije je zatečeno ukupno 109 migranata (siječanj 64, veljača 42 i ožujak 3)", stoji na kraju priopćenja.

Kopirati
Drag cursor here to close