U 65. godini

U Mostaru preminuo Zvonko Dragić

Pokojni Dragić bio neobično aktivan u ukazivanju na ratne zločine nad Hrvatima od Posavine do Neuma.
Vijesti / Flash | 19. 03. 2021. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 65. godini života, primivši sakrament kršćanske utjehe i okrjepe, u Mostaru je preminuo Zvonko Dragić, jedan od hrvatskih logoraša, stradalnik Domovinskog rata te jedan od ljudi koji je do kraja svojeg života konstantno ukazivao na zločine nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Njegov suborac, logoraš Marinko Ljoljo, prisjeća se trenutaka iz ratne prošlosti, svih tortura kojima je pokojni Dragić bio izložen, ali i poslijeratnog angažmana i volje da se do kraja bori za istinu.

Rat ga dočekao 1992. godine u selu Vrci, župa Obri-Kostajnica, a tu se s ostalim suborcima uključio u obranu. Kada je došlo do sukoba HVO-a i Armije BiH, ostao je u selu u okruženju, braneći svoj kućni prag sa svojim suborcima.

Poslije velikih gubitaka morali su se predati, a nakon toga kreću torture. Ljoljo navodi kako je pokojni Dragić završio u logoru Osnovne škole u Parsovićima.

"Poslije toga su premješteni u Buturović Polje u privatnu kuću gdje su od svojih susjeda maltretirani i čak ubijani. Na njih se pucalo, neki su teško ranjeni, a neki odvedeni i nisu se nikada vratili. Poslije toga dovode ih u Muzej u Jablanici”, izjavio je Ljoljo za Večernji list kazavši kako je pokojni Zvonko Dragić bio 70-postotni ratni vojni invalid s teškim posljedicama boravka u logorima.

Ljoljo ističe kako je pokojni Dragić bio neobično aktivan u ukazivanju na ratne zločine nad Hrvatima od Posavine do Neuma.

To je detaljno obilježio i objavio u knjizi Ratne strahote Hrvata Konjica. Do zadnjeg dana se borio za hrvatsku slobodu, za stradalnike, a bio je i član HVIDRA-e kao i Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata.

Bio je pisac, novinar. Ispraćaj pokojnog Zvonke Dragića je u subotu u 15 sati ispred Gradske mrtvačnice Bijeli brijeg, a pokop je nakon toga na rimokatoličkom groblju Ortiješ.

Kopirati
Drag cursor here to close