Put putujem

U BiH ulazi više stranaca nego domaćih

Europska komisija razmišlja o uvođenju "Digitalnog zelenog certifikata" za lakši prelazak granice
Vijesti / Flash | 09. 03. 2021. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Od 1. siječnja 2021. godine do 8. ožujka 2021. godine, na ulazu i na izlazu/iz BiH, evidentirano je ukupno 2.587.655 osoba, od čega je državljana BiH 1.183.801, a stranih državljana 1.403.854.

U istom razdoblju, na ulazu u BiH evidentirano je 539 908 državljana BiH te 720 695 stranih državljana. Od ukupnog broja evidentiranih osoba na ulazu, najviše je državljana Republike Srbije (363.254), Republike Hrvatske (254.565), Crne Gore (41.254), Slovenije (14.212) i dr.

Na ulazu u Bosnu u Hercegovinu, evidentirano je najviše državljana susjednih zemalja, Republike Hrvatske, Republike Srbije i Crne Gore, s obzirom na to da je još uvijek na snazi odluka Vijeća ministara BiH pri kojoj državljani navedenih susjednih zemalja nisu dužni posjedovati PCR test prilikom ulaska u BiH ako ulaze direktno iz države čiji su državljani, a isto to vrijedi i za njihove supružnike i maloljetnu djecu ako su stranci", kazala je za Bljesak.info Franka Vican, glasnogovornica Granične policije BiH.

Podsjećamo, stranci koji ispunjavaju uvjete ulaska u Bosnu i Hercegovinu propisane Zakonom o strancima, mogu ući u Bosnu i Hercegovinu uz predočavanje negativnog nalaza PCR testa na virus SARS-COV-2 koji nije stariji od 48 sati do dolaska na granični prijelaz Bosne i Hercegovine.

Trenutačno se tijekom ulaska u Bosnu i Hercegovinu ne određuju mjere karantene ili samoizolacije, dok su sve osobe po ulasku u Bosnu i Hercegovinu obvezne pridržavati se uputa i poštovati sve naredbe nadležnih epidemiološko-zdravstvenih službi.

Državljani Bosne i Hercegovine nisu obvezni posjedovati nalaz PCR testa na virus SARS-COV-2.

Kako broj cijepljenih osoba u Europskoj uniji raste, kao i broj onih koji su preboljeli covid-19, a bliži se Uskrs i vrijeme godišnjih odmora, ubrzano se razgovara i o prelascima granica te hoće li biti posebnih uvjeta za one koji su cijepljeni ili su prirodno stekli imunitet.

Doći će trenutak kad će EU uvesti pravila, no još postoje kontroverze.

Primjerice, što je s prijenosom virusa onih koji su cijepljeni, koliko traje imunitet, što s cjepivima koja nisu registrirana u EU… Ide se prema tome da se prizna certifikat za prelazak granice."

"17. ožujka bi EU trebala izaći s nacrtom dokumenta. Možda će certifikat o cijepljenju biti jedinstven. O tome se razgovara već neko vrijeme. I mi ćemo kao druge članice imati svoju politiku oko prelaska granice RH", kazao je ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović.

Hrvatska podržava uvođenje covid-putovnice na razini EU samo ako ne bude obavezna, piše Jutarnji list, citirajući anonimni, dobro informirani, izvor koji kaže da prelazak granica bez restrikcija treba omogućiti i onima koji predoče rezultat testiranja ili potvrdu o cijepljenju.

Kako Jutarnji list doznaje od dobro informiranog izvora, hrvatska politika načelno podržava sve napore koji će kao rezultat imati lakši prelazak granice, no isključivo ako to neće biti diskriminirajuće prema građanima.

Naime, iako je zasad nejasno kako bi taj certifikat trebao izgledati, zasad se razgovara da on zapravo bude aplikacija na smartphoneu u kojoj će putnik imati rezultate testiranja, potvrdu o cijepljenju ili pak prebolijevanju bolesti.

Hrvatska bi certifikat u tom smislu podržala isključivo ako on za putnike ne bi bio obvezan, odnosno ako bi se i onima koji certifikat nemaju, ali mogu predočiti rezultat testiranja ili potvrdu o cijepljenju u nekom drugom obliku također omogućilo prelaženje granica bez restrikcija.

Ulazak u BiH

Državljani BiH mogu ući u Bosnu i Hercegovinu s važećim putnim ispravama, odnosno važećom putovnicom ili drugim identifikacijskim dokumentom koji je izdalo nadležno tijelo vlasti BiH te važećom osobnom iskaznicom i drugim identifikacijskim dokumentom s fotografijom koji se može koristiti za prelazak državne granice i priznat je međunarodnim ugovorom čija je BiH ugovorna strana, dok u slučaju ulaska u BiH bez posjedovanja važeće putne isprave BiH podliježu prekršajnom procesuiranju.

Bez predočavanja negativnog nalaza PCR testa na virus SARS-COV-2 u Bosnu i Hercegovinu mogu ući:

- državljani Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije, kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja,

- posada i kabinsko osoblje zrakoplova čije je krajnje odredište Bosna i Hercegovina,

- vozači i suvozači teretnih vozila tijekom obavljanja međunarodnog prijevoza robe u cestovnom prometu uz uvjet da njihov boravak u Bosni i Hercegovini ne traje dulje od 12 sati,

- posade teretnih vlakova i brodova u međunarodnom prometu,

- diplomatsko-konzularno osoblje i osoblje međunarodnih organizacija pri obavljanju njihovih službenih dužnosti, a koje tijekom ulaska u Bosnu i Hercegovinu mora posjedovati i predočiti odgovarajuću važeću putovnicu,

- službe i timovi civilne zaštite kada je njihov ulazak u Bosnu i Hercegovinu žuran i neodgodiv,

- pripadnici vojnih snaga država članica Sjevernoatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir i pripadnici Stožera NATO-a i EUFOR-a u Bosni i Hercegovini,

- čelnici država i vlada i članovi njihovih izaslanstava čiji je dolazak i odlazak iz Bosne i Hercegovine najavljen Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela Bosne i Hercegovine,

- stranci koji tranzitiraju preko teritorija Bosne i Hercegovine radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriju Bosne i Hercegovine,

- maloljetni stranac čiji je roditelj državljanin Bosne i Hercegovine, kao i stranac koji je supružnik državljanina Bosne i Hercegovine

Kopirati
Drag cursor here to close