1500 potpisa

Tužiteljstvu dostavljene prijave protiv Tegeltije

"Očekujemo da netko počne da radi svoj posao. Ne znam koji izgovor će tražiti da ne rade", dodao je Eldin Karić iz Accounta.
Vijesti / Flash | 10. 07. 2019. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nevladina organizacija Account podnijela je kaznenu prijavu protiv predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Milana Tegeltije.

Podnošenje kaznene prijave je uslijedilo nakon što su brojni građani u Sarajevu svojim potpisima podržali ovu inicijativu Accounta.

Eldin Karić iz Accounta je rekao da je prikupljeno više od 1300 pisanih potpisa i 200 online.

"Očekujemo da netko počne da radi svoj posao. Ne znam koji izgovor će tražiti da ne rade", dodao je Karić.

Stefan Blagić iz organizacije ReStart Srpska je dodao da je u Banjoj Luci zabranjeno prikupljanje potpisa.

"Tada je Karić rekao da nema niti jedan metar demokracije u Banjoj Luci. Došli smo da vidimo da li ovdje ima jedan milimetar pravde. Nisam optimističan. Došli smo da međunarodnoj zajednici i EU koji su stvorili ovog monstruma da vide u kakvom je stanju. U kaznenim prijavama se nalaze obrazloženja zašto Tegeltija treba podnijeti ostavku, iako možda nije primio mito... Ako ovo ne donese rezultat, novi protesti su način nastavka borbe", dodao je Blagić.

Tegeltija najavio tužbe protiv novinara, medija, političara...

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, obratio se danas javnosti uoči nastavka današnje sjednice. Tekst članka se nastavlja ispod banera "Vladavina prava podrazumijeva da institucije obavljaju svoj posao i u cijelosti podržavam aktivnosti svih institucija koje su nadležne da ispitaju sve okolnosti ovog slučaja u bilo kojem aspektu.

Protiv Milana Tegeltije, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), prijava je podnesena zbog osnova sumnje da je 23.11.2018. godine imao sastanak s Markom Pandžom, inspektorom Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), i Nerminom Aleševićem, biznismenom iz Velike Kladuše, kada je Marko Pandža direktno kod njega posredovao da kao službena osoba u institucijama BiH posreduje kod Dalide Burzić, glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo, da se povoljno riješi predmet prijavitelja Nermina Aleševića.

"Pa, iako je kao predsjednik VSTV BiH znao da takvim radnjama Pandža čini krivično djelo, nije, a što je bio dužan, prijavio krivično djelo i počinioca, čime je počinio kazneno djelo „Neprijavljivanje kaznenog djela ili učinitelja’’ iz člana 230. stav (2) KZ BiH. Prijavljeni je počinio navedeno krivično djelo tako da je znao za činjenje krivičnog djela ‘’Primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem’’ iz člana 219. stav (2), a isto nije prijavio. Prijavljeni je imao saznanja i bio upoznat da Marko Pandža, inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), čini krivično djelo ‘’Primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem’’ iz člana 219. stav (2) tako što koristi svoj službeni ili društveni ili utjecajni položaj ili drugi status da službeno ili odgovorno lice u institucijama Bosne i Hercegovine, odnosno Milan Tegeltija predsjednik VSTV-a BiH, izvrši ili ne izvrši službenu ili drugu radnju", navodi se u prijavi.

Kopirati
Drag cursor here to close