Čeka se Vijeće ministara

Turska će naoružati BiH

Pored pomoći u vojnoj opremi, Turska je namijenila i preko milijun maraka za obuku pripadnika Oružanih snaga BiH u centrima za obuku Turskih oružanih snaga.
Vijesti / Flash | 18. 01. 2020. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Turske planira da Bosni i Hercegovini donira 60 milijuna maraka (oko 30 milijuna eura) za nabavku vojne opreme. Jedan od osnovnih uvjeta za pomoć je da oprema bude naručena od poduzeća namjenske industrije u Turskoj koja obavljaju 100 posto domaću proizvodnju.

Planirano je da sredstva budu doznačena u narednih pet godina kroz projekte koje predloži Vijeće ministara BiH. "Vijeće ministara BiH će dostaviti popis zahtjeva koji se dostavlja Ministarstvu državne obrane Turske kroz diplomatske kanale i proces nabavke može otpočeti. Uplate se vrše nakon što Vijeće ministara obavijesti Ministarstvo državne obrane Turske da je roba primljena u potpunosti i neoštećena", navodi se u nacrtu vojno financijskog sporazuma dvije zemlje, piše Capital.

BiH se ugovorom mora obavezati da opremu neće ustupiti ili prodati trećoj strani, niti je izuzeti iz inventara bez suglasnosti Turske. Eventualni sporovi oko sporazuma će se rješavati pregovorima i diplomatskim putem bez uplitanja međunarodnih sudskih organa.

Pored pomoći u vojnoj opremi, Turska je namijenila i preko milijun maraka za obuku pripadnika Oružanih snaga BiH u centrima za obuku Turskih oružanih snaga. Bit će im plaćen prijevoz, hrana, troškovi smještaja, kao i školarina za obuku i tečajeve.

Ova zemlja je nekoliko puta do sada kroz sporazume o vojno-financijskoj suradnji pomagala BiH, ali nikad u ovoliko visokim iznosima. Primjera radi, krajem 2017. godine BiH je dobila pomoć od oko 3,3 milijuna KM a koja je namijenjena za unaprjeđenja ljudskih potencijala i vještina pripadnika OS BiH.

Pored BiH, vojnu pomoć vrijednu 15 milijuna eura od Turske će dobiti i Crna Gora po identičnom modelu. Prije nekoliko tjedana je objelodanjeno kako će se sredstva dodeljivati postupno od 2020. do 2024. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close