Mislim da su svi umorni ...

Trump potvrdio da se kani povući iz Sirije i Afganistana

'Čim oslobodimo ono što je ostalo od 'kalifata', njihova teritorija, oni će se vratiti u našu bazu u Iraku i na kraju kući'.
Vijesti / Flash | 03. 02. 2019. u 21:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump je potvrdio u nedjelju da želi povući vojsku iz Sirije i iz Afganistana, ali i ostati u Iraku kako bi mogao 'paziti na Iran'.

U razgovoru za mrežu CBS objavljenom u nedjelju, američki predsjednik je ocijenio da su talibani, s kojima je Washington počeo izravne pregovore, 'umorni' nakon sedamnaest godina ratovanja.

'Mislim da su svi umorni. Moramo prekinuti te beskrajne ratove i vratiti naše dečke kući', rekao je.

'Vidjet ćemo što će biti s talibanima. Oni žele mir', dodao je, pošto je američki izaslanik za Afganistan izvijestio da je postigao znatan napredak u pregovorima.

Trump je rekao da će obavještajce ostaviti u Afganistanu nakon budućeg povlačenja, za koje još treba utvrditi vremenski plan i način. 'A ako vidim da se formiraju žarišta' pobune 'učinit ću nešto', istaknuo je.

Američki predsjednik je usto rekao da 2.000 vojnika raspoređenih u Siriji radi borbe sa skupinom Islamskom državom (IS) 'upravo počinju' napuštati zemlju u skladu s njegovom odlukom najavljenom u prosincu.

'Čim oslobodimo ono što je ostalo od 'kalifata', njihova teritorija, oni će se vratiti u našu bazu u Iraku i na kraju kući'.

'Bude li trebalo, vratiti ćemo se', 'možemo se vratiti veoma brzo'. 'Ne odlazim, imamo bazu u Iraku', odakle će Sjedinjene Države i dalje 'udarati' na džihadiste, povlačeći se ipak 'polako' iz Sirije, dodao je ne otkrivajući nikakav vremenski raspored, prenosi Hina.

Govoreći o američkoj zračnoj bazi Al Assad u Iraku, koju je posjetio za Božić, Trump je rekao da je želi 'zadržati' kako bi 'mogao paziti na Iran" koji graniči s Irakom. 'Ako netko želi proizvesti nuklearno oružje', 'doznat ćemo to prije nego to učine', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close