Završne riječi

Traži se osuđujuća presuda za zločine u Dretelju i novčana naknada za žrtve

Zinaida Ibrahimović, koja zastupa svjedokinje 'A' i 'B', zatražila je da Medić i Rajič oštećenim na ime nematerijalne štete, pretrpljenog fizičkog i psihičkog bola kao i umanjenje životne sposobnosti isplate po 40.000 maraka
Vijesti / Flash | 28. 10. 2017. u 00:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je zastupnica oštećenih u završnoj riječi zatražila da Ivan Medić i Tonćo Rajič budu proglašeni krivim za zločine u logoru 'Dretelj' i da žrtvama silovanja isplate po 40.000 maraka, Sud BiH zakazao je izricanje presude za 17. studeni.

Zinaida Ibrahimović, koja zastupa svjedokinje 'A' i 'B', zatražila je da Medić i Rajič oštećenim na ime nematerijalne štete, pretrpljenog fizičkog i psihičkog bola kao i umanjenje životne sposobnosti isplate po 40.000 maraka, piše BIRN.

"Vještak je ranije izložio da svjedokinja 'A' boluje od posttraumatskog stresnog poremećaja kao posljedica boravka i zarobljavanja u logoru. Za svjedokinju 'B' je rekao da se radi o bolu koji je postojao u vrijeme zarobljavanja kao i danas", pojasnila je Ibrahimović. Obrane optuženih su se usprotivile ovim zahtjevima, pojasnivši da se Mediću optužnicom ne stavlja na teret zlostavljanje oštećene 'A', dok se u činjeničnom opisu optužnice za Rajiča ne spominje svjedokinja 'B'.

"Nije pokazano kako je konkretan događaj doveo do umanjene životne sposobnosti i bola. Mi nismo čuli takve dokaze, nisu izneseni. Ovo nije građanski postupak, nego kazneni. Smatram da ovaj sud nema dovoljno argumentacije da bi udovoljio ovom zahtjevu", rekao je odvjetnik Jasmir Muratović.

Medić i Rajič su, prema optužnici, od 5. svibnja do 17. kolovoza 1992. godine, kao pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sudjelovali u nezakonitom zatvaranju, nečovječnom postupanju, pljačkanju imovine te prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti u logoru 'Dretelj'. Izricanje prvostupanjske presude zakazano je za 17. studeni.

Kopirati
Drag cursor here to close