Suđenje

Suđenje Radončiću: Čović potpisao Izetbegovićev prijedlog

"Postupajućem tužitelju su periodično dostavljani izvještaji i materijali. Kompletan materijal je sačinjen kada su po naredbi Suda BiH prestale posebne istražne radnje", navela je tužiteljica Suada Pašić.
Vijesti / Flash | 25. 10. 2017. u 18:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državno tužiteljstvo je na suđenju za ometanje pravosuđa uložilo odluku Predsjedništva BiH iz siječnja 2016. u vezi imenovanja supruge Zijada Hadžijahića na mjesto veleposlanice u Sloveniji, kazavši da je time Fahrudin Radončić ispunio 'obavezu'.

Tužiteljstvo BiH je predočilo kompletan predmet Predsjedništva sa sjednice, a koji se tiče imenovanja veleposlanice po prijedlogu Bakira Izetbegovića, sa stenogramima i zapisnikom. Odluku o imenovanju, kako je rekla tužiteljica Elvira Stanojlović, potpisao je predsjedavajući Dragan Čović.

"Ovim dokazujemo činjenične navode iz optužnice, odnosno da je Fahrudin Radončić izvršio obavezu koju je imao prema Zijadu Hadžijahiću, a to je da predloži Bakiru Izetbegoviću da supruga optuženog bude imenovana za veleposlanicu", rekla je tužiteljica.

Branioci su se zahvalili Tužiteljstvu BiH na izvođenju ovih dokaza i naglasili da oni idu u korist Obrane, kao i da nije proveden bilo kakav dokaz na okolnosti da je Radončić imao neke obaveze prema Hadžijahiću, prenosi BIRN.

"Radončić nije uputio prijedlog za imenovanje veleposlanice u Sloveniji, pogotovo nije pokrenuo hitni postupak", izjavio je Radončićev branilac Muhidin Kapo. Tužiteljica Stanojlović je podsjetila na sms poruku koju je Izetbegović poslao Radončiću sa sadržajem: "Imenovali smo veleposlanicu u Sloveniji" i odgovor optuženog: "Hvala".

Radončić je pojasnio da je tri dana prije sms poruke vodio razgovor sa Izetbegovićem i da mu je bilo čudno kako je cijela procedura brzo prošla, kao i da je riječ 'hvala' više ironičnog sadržaja.

Na teret je Radončiću stavljeno da je, u dogovoru sa Bakirom Dautbašićem, nastojao od Hadžijahića, uposlenika veleposlanstva Sjedinjenih američkih država u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Azru Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša utjecati da se zatvori.

Zauzvrat je Hadžijahiću, kako navode iz Tužiteljstva BiH, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto veleposlanika u Sloveniji ili nekoj zapadnoeuropskoj zemlji. Radončića se tereti i da je naredio izvršenje pritiska na Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršitelji bili Bilsena Šahman i Bakir Dautbašić.

Državno tužiteljstvo predočilo je zapisnike o saslušanju iz istrage Safeta Oručevića, Emira Talirevića i Indire Ćatić koji su u sudnici predočavani svjedocima, kao i službene zabilješke koje su pokazivane tužiteljima Mirzi Hukeljiću i Dubravku Čampari kada su davali iskaze. Za službene zabilješke je Obrana rekla da se radi o nezakonitim dokazima, piše BIRN.

Uloženo je i više izvještaja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o rezultatima provođenja posebnih istražnih radnji, kao i DVD-a sa kompletnim i relevantnim razgovorima iz presretnute dokumentacije, na okolnost autentičnosti zakonitog postupanja policije.

"Postupajućem tužitelju su periodično dostavljani izvještaji i materijali. Kompletan materijal je sačinjen kada su po naredbi Suda BiH prestale posebne istražne radnje", navela je tužiteljica Suada Pašić.

Obrana je istaknula da su Dautbašić i Šahman uhićeni 11. siječnja 2016., te postavila pitanje kako optuženi mogu biti pod istražnim radnjama dva dana nakon uhićenja i oduzimanja mobitela, na šta je tužiteljica odgovorila da je tada došla sudska naredba o obustavljanju tih radnji.

Na ove dokaze Tužiteljstva planirano je da se Obrana očituje na jednom od narednih ročišta. Suđenje će biti nastavljeno 8. studenog.

Kopirati
Drag cursor here to close