Fakture, osnovice, dokumenti ...

Suđenje za uvoz tekstila: Sve je bilo vezano za UNO

Čauševića, kako je rekla, nikada nije vidjela u prostorijama firme, niti je čula da su Sadikovići nekome u UNO davali novac.
Vijesti / Flash | 15. 08. 2019. u 13:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedokinja Obrane Anesa Sadikovića je na suđenju Kemalu Čauševiću govorila o problemima koje je firma 'Eko San' nekoliko godina imala sa Upravom za neizravno oporezivanje (UNO) pri uvozu tekstila.

Selma Škrijelj, nekadašnja uposlenica 'Eko Sana' je rekla da je rukovoditelj u ovoj firmi bio Kasim Sadiković, koji je potpisivao sve dokumente, dok optuženi, niti je bio uposlenik, niti je imao rukovodeću funkciju. Kazala je da su 'Eko Sanu' od 2007. do 2011. godine konstantno podizane osnovice na uvoznim dokumentima, što je od uposlenika osim redovnog, zahtijevalo dodatni posao te da ova pravna osoba nije bila u povlaštenom položaju.

"Kako će firma biti u povlaštenom položaju ako se stalno osnovica diže? Uvijek su na ta rješenja ulagane žalbe i sve je bilo vezano za Upravu za neizravno oporezivanje. Prikupljala sam deklaracije na kojima su korigirane osnovice, a koje su zbog žalbi preuzimali odvjetnici. Žalbe su konstantno odbijane", kazala je svjedokinja, piše BIRN.

Prema njenim riječima, drugostupanjska rješenja u tim slučajevima je donosila UNO, kao i da se na tim dokumentima vjerojatno nalaze potpisi direktora institucije.

Svjedokinja je rekla da joj je poznato da je firma poduzimala procedure oko zaštite robnih marki, jer je radila na njima, kao i da je Institut za intelektualno vlasništvo izdao rješenja za oko 220 žigova, što je podrazumijevalo da 'Eko San' ima prioritet pri uvozu robnih marki koje je zaštitio.

"Mislili smo da treba tako biti, ali carinici po tome nisu postupali. Obraćali smo se UNO-u zbog toga, ali nisu postupili po našem zahtjevu", rekla je svjedokinja. Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužiteljstva, svjedokinja je navela da se zaštitni žig izdaje na firmu, a ne na fizičku osobu, već isključivo na 'Eko San'.

Firma je, prema njenim riječima, u određenom trenutku od UNO-a zatražila povrat PDV-a, nakon čega su počele konstantne kontrole 'Eko Sana', dok su prigovori i žalbe odbijani. Čauševića, kako je rekla, nikada nije vidjela u prostorijama firme, niti je čula da su Sadikovići nekome u UNO davali novac.

Bivšeg direktora UNO-a Čauševića optužnica tereti za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara, a Anesa Sadikovića za davanje dara pri uvozu tekstila. Nastavak suđenja je 26. rujan.

Kopirati
Drag cursor here to close